MiCA stiže idući tjedan

Značajni okvir EU za kripto licenciranje i pravila prijenosa sredstava vjerojatno će biti potvrđen sljedeći tjedan jer se preokreti u posljednjem trenutku ne čine vjerojatnim.

Čini se da je Europski parlament sljedeći tjedan spreman potvrditi značajne nove zakone o licenciranju kriptovaluta, budući da je dokument objavljen u srijedu sugerira da je samo jedan, očekivani amandman podnesen na zakon prije ključnog konačnog glasovanja.

Dužnosnik upoznat s internim razgovorima rekao je CoinDesku da je vjerojatno da će planirano glasovanje biti odgođeno za jedan dan kao dio rutinskog preustroja rasporeda, što podrazumijeva raspravu u srijedu, 19. travnja, i glasovanje u četvrtak. 

Zakonodavci i države članice Europske unije, koji se sastaju u zasebnom tijelu poznatom kao Vijeće EU-a, već su prošle godine dogovorili nacrt zakona, uz paralelna pravila protiv pranja novca poznata kao Uredba o prijenosu sredstava.

Uredba o tržištima kripto imovine, MiCA, zahtijeva od pružatelja kripto usluga poput novčanika i mjenjačnica da traže licencu od nacionalnih regulatora, dok Uredba o prijenosu sredstava obvezuje provjere identiteta onih koji vrše kripto plaćanja.

Većina nedavnih rasprava bila je usredotočena na ono što MiCA ne pokriva – kripto posudbe i staking, decentralizirane financije i nezamjenjive tokene, a sve će to biti predmet daljnjih propisa ako ih uopće bude. 

Nakon višemjesečne izrade i prevođenja, te nekoliko odgoda, rok za predlaganje daljnjih izmjena teksta MiCA-a sada je istekao, a dokumenti koje je objavio parlament impliciraju da su dogovorene izmjene jedine koje će biti stavljene na raspravu. 

Prethodna snažna potpora zakonu ukazivala je da će vjerojatno biti usvojen. Zakon bi vjerojatno trebao stupiti na snagu u srpnju, dok bi glavne odredbe stupale na snagu između 12 i 18 mjeseci kasnije.

MiCA predstavlja značajan korak za kripto mišljenje je većine sudionika u insustriji. Jer prvi je ovo put da jedna velika jurisdikcija, koja se sastoji od oko 450 milijuna ljudi, donosi i provodi stabilan zakonski okvir usmjeren na kripto sektor. Jer kako kripto naglašava, najviše mu nedostaje jasnoće.

Ether preskočio 2K dolara

Uniswap pokreće mobilni novčanik