Utjecaj Shapelle na cijenu ethera

Neki promatrači očekuju pad cijene ethera nakon nadogradnje jer korisnici planiraju unovčiti svoje udjele, dok drugi vjeruju da prodajnog pritiska u značajnijoj mjeri neće biti.

Shanghai nadogradnja Ethereum blockchaina, ili točnije nazvana “Shapella”, je skoro stigla. Hard fork će omogućit korisnicima pristup etheru vrijednom oko 30 milijardi dolara zaključanom u mreži od kraja 2020. godine.

Iako se cijela hrpa od preko 18 milijuna kovanica ne može odmah povući, djelomična povlačenja nešto više od jednog milijuna kovanica zarađenih kao nagrada za staking mogu se odmah obraditi. Taj milijun ETH predstavlja potencijalni prodajni pritisak nakon nadogradnje.

Dok su analitičari iz tradicionalnih banaka ostali podijeljeni oko tržišnog utjecaja ethera (ETH) nakon dugo očekivane šangajske nadogradnje kasnije danas, on-chain izvješće Glassnodea procjenjuje pritisak na prodaju vrijedan 300-injak milijuna dolara.

Rasprodaja bi mogla povući ether ispod 1700 dolara po prvi put nakon dva tjedna. Ali bikovi možda nemaju razloga za strah, budući da će prodajni pritisak vjerojatno biti brzo apsorbiran i imati manji ukupni utjecaj na cijene ethera.

Ne bi trebalo biti većih cjenovnih padova

“Čak i u ekstremnom slučaju kada se maksimalni iznos nagrada i uloga povuče i proda, obujam na prodajnoj strani i dalje je unutar raspona prosječnog tjednog priljeva razmjene. Stoga zaključujemo da će čak i najekstremniji slučaj imati prihvatljiv utjecaj na cijenu ETH”, napisao je Glassnode.

Slično razmoišljaju iz Galaxy Digitala. “Očekujemo da će biti prodano oko 553 500 ETH-a. Amortizirano tijekom 7 dana, to iznosi otprilike 1% dnevnog volumena ETH-a (uključujući spot i trajni terminski volumen) prodaje po danu za tjedan dana”.

Analitičari Galaxy Digitala dodaju da smatraju da se ovaj iznos kreće od beznačajnog do blago padajućeg ETH-a. Prema izvješću Coinbasea pak, izvedba ETH-a vjerojatnije će imati više veze s rizičnim okruženjem nego sa samom nadogradnjom. 

Izvješće kaže da “ako trgovačko okruženje vidi da se rizična imovina rasprodaje, ljudi mogu odlučiti poništiti staking i prodati ETH samo da bi smanjili rizik, dok institucije možda neće tako agresivno uskočiti na strani kupnje.”

Još jedan čimbenik koji će utjecati na cijenu ethera jest što će povlačenje biti raspoređeno na nekoliko dana s obzirom na ugrađene tehničke mehanizme koji sprečavaju instantno oslobađanje ethera i posljedični nagli pad cijene.

Nadogradnja Shapella stiže danas navečer

Shapella danas otključava stakeani ETH