Nadogradnja Shapella stiže danas navečer

Entuzijasti Ethereumovog blockchaina svoju pozornost usmjeravaju na veliku nadogradnju Shapella, koja će omogućiti povlačenja uloženog (staked) ethera (ETH).

U kasnim večernjim satima dovršit će se povijesni prijelaz Ethereum blockchaina na potpuno funkcionalnu proof-of-stake mrežu. Shapela će se aktivirati u epohi 194048 omogućujući stakerima da konačno postave svoje zahtjeve za isplatu ethera odmah nakon nadogradnje.

Programeri Ethereuma kažu da su uvjereni da će nadogradnja proći glatko. Programeri su prošli kroz tri različite nadogradnje testneta i sve su radile relativno glatko. Manjih problema je bilo tijekom zadnje probe, no uvjeravaju da neće biti sličnih problema na dan nadogradnje.

Takošer, zaklada Ethereum udvostručila je svoje nagrade za program “bug bounty” na 500.000 dolara prije Shapelle kako bi potaknula pojedince da prijave sve ranjivosti koje mogu pronaći.

“Uvijek postoji šansa da bi moglo biti nepronađenih grešaka, ali mi smo opsežno testirali nadogradnju i nismo uspjeli pronaći nijedan problem koji bi nas spriječio da zakažemo nadogradnju”, rekao je Parithosh Jayanthi, DevOps inženjer u Ethereum Foundationu.

I dok neki Shapellu nazivaju povijesnim događajem jednako značajnim kao prelazak Ethereuma s Proof of Work na Proof of Stake konsenzus koji se dogodio u rujnu, dio analitičara smatra da nadogradnja donosi tek mali korak naprijed, prvenstveno jer se ne bavi skalabilnošću.

Tako iz Bank of America vide nadogradnje Ethereuma kao “značajna tehnološka postignuća, ali ne nužno značajnija ili naprednija od onih koje implementiraju blockchainovi sljedeće generacije koji su se pojavili kao održive alternative.”

Banka kaže da će vjerojatna nemogućnost Ethereuma da poveća propusnost u kratkom roku i sve veća konkurencija alternativnih blockchainova ograničiti njegovo usvajanje i korištenje.

Ethereumova “dugoročna održivost” ovisi o izvršenju njegove razvojne karte, stoji u izvješću. To uključuje implementaciju shardinga, čiji je cilj smanjiti troškove transakcija, povećati skalabilnost i smanjiti zahtjeve obrade i pohrane za validatore.

Međutim, Danksharding je još godinama daleko, što povećava rizik da će programeri prijeći na druge blockchainove za izgradnju aplikacija, stoji u bilješci.

Binance.US delistao Tron

Utjecaj Shapelle na cijenu ethera