Obustavljena prodaja Voyagera Binance.US-u

Prodaju Voyager Digitala Binance.US-u, vrijednu nešto više od milijardu dolara, privremeno je obustavio savezni sudac nakon zahtjeva vlade Sjedinjenih Država za hitnom odgodom.

Zahtjev za hitnim odgodom odobrila je sutkinja Jennifer Rearden s Okružnog suda SAD-a u New Yorku 27. ožujka, što znači da će potencijalni dogovor između Voyagera i Binancea sada morati pričekati dok se barem ne donese odluka o žalbi na stečajni plan Ministarstva pravosuđa (DOJ).

DOJ je 17. ožujka podnio hitan zahtjev za obustavu. Voyager Digital i Službeni odbor neosiguranih vjerovnika odmah su osporili ovaj zahtjev 20. ožujka, a DOJ je ponovno odgovorio na njega u konačnom “odgovoru” 21. ožujka.

Savezni sudac uskoro će objaviti mišljenje u kojem će detaljnije obrazložiti odluku. Ovaj potez stavlja prodaju na čekanje dok sama žalba ne prođe kroz američki sudski sustav.

Voyager, tvrtka za trgovanje kriptovalutama podnijela je zahtjev za stečaj prema Poglavlju 11 5. srpnja i od tada je proaktivna u koordinaciji plana za preraspodjelu sredstava. Akviziciju Voyagera od strane Binance.US-a odobrio je sudac Michael Wiles 7. ožujka.

Po mišljenju suca, državna tijela nisu uspjela iznijeti uvjerljiv argument za odgađanje prodaje, te je naglasio da je njegov mandat bio ubrzati stečajni proces kako bi vjerovnici Voyagera dobili natrag svoj novac čim moguće.

Odobrenje je uključivalo i izdavanje bankrot tokena pogođenim klijentima Voyagera. Međutim, američka regulatorna tijela su više puta pokušala zaustaviti posao.

Osim DOJ-a, američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) tvrdila je u zahtjevu od 15. ožujka da bi Voyagerov stečajni plan doveo do prijevare, krađe ili izbjegavanja poreza . Međutim, tu je tvrdnju kasnije odbio sudac Michael Wiles.

Službeni odbor neosiguranih vjerovnika Voyagera rekao je u tweetu od 27. ožujka da će se “nastaviti agresivno suprotstavljati naporima Vlade”.

Više od 97% od 61.300 vlasnika Voyager računa podržava plan restrukturiranja, prema anketi objavljenoj u sudskom podnesku od 28. veljače. Očekuje se da će plan isplatiti 73% onoga što se duguje korisnicima Voyagera.

Dnevni pregled 27.03.’23. – Kineske banke spremne upumpati milijarde u kripto

CZ odbacio optužbe CFTC-a