Kineske banke ulaze u kripto u Hong Kongu

Izvješća Bloomberga pokazuju da je nekoliko kineskih državnih banaka s podružnicama u Hong Kongu postalo prijateljski raspoloženo prema kriptu i ponudilo svoje usluge lokalnim kripto tvrtkama.

Bloomberg izvješćuje da su brojne kineske državne banke s podružnicama u Hong Kongu počele nuditi svoje usluge lokalnim kripto tvrtkama dok Hong Kong privlači sve veći popis kompanija u grad koji je u listopadu objavio da želi postati sljedeće globalno kripto središte.

Christian Hui, državni tajnik za financijske usluge i riznicu, nedavno je otkrio da je više od 80 stranih i kripto tvrtki iz kontinentalne Kine izrazilo interes za osnivanje ureda u Hong Kongu i dobivanje lokalnih licenci. 

Te su tvrtke uključivale kripto mjenjačnice, tvrtke za blockchain infrastrukturu, tvrtke za sigurnost blockchain mreže, tvrtke koje izrađuju novčanike za virtualne valute i tvrtke za plaćanja, kao i druge projekte izgradnje Web3.0 ekosustava.

I The Strait Times je izvjestio da su hongkonške podružnice Bank of Communications, Bank of China i Shanghai Pudong Development Banks počele nuditi bankarske usluge lokalnim kripto tvrtkama ili su se raspitivale o tome. 

Banke iz kontinentalne Kine navodno su se nedavno obratile tvrtkama povezanim s kriptom, dodajući na snazi glasinama da cilj Hong Konga da postane središnje središte digitalne imovine ima podršku Pekinga, iako je trgovanje kripto u Kini zabranjeno od rujna 2021.

Potez bi mogao biti značajan, s obzirom na poteškoće s kojima se susreću kripto tvrtke kako bi osigurale normalne bankarske usluge. Posebno nakon propasti američkih tehnoloških banaka SVB, Silvergate Bank i Signature Bank.

Budućnost puno svjetlija ako se uključe tradicionalne banke

Osiguravanje bankovnih usluga za kripto tvrtke nikada nije bilo lako. Banke često zaziru od kripto tvrtki zbog njihove anonimne prirode. Anonimnost je bila crvena zastavica za tradicionalne banke u kojima su KYC procedure potrebne za usklađenost.

Kripto tvrtke sa sjedištem u Hong Kongu koje su pristale govoriti pod uvjetom anonimnosti kažu da su poteškoće u dobivanju bankarskih usluga natjerale mnoge tvrtke za digitalnu imovinu da pronađu zaobilazna rješenja kako bi zadovoljile svoje bankarske potrebe. 

Tvrtke kažu da je često potrebno do tri mjeseca da se osiguraju korporativni bankovni računi, u usporedbi s jednim mjesecom za nekripto tvrtke. Značajna kašnjenja znače da često kontaktiraju više od desetak zajmodavaca. 

Zabrinutost, međutim, ostaje jer čak i kod bankovnog računa banke često označavaju transakcije povezane s kripto tvrtkama i mogu obustaviti račune nakon početnog upozorenja.

Stvarnost za one koji se bave kriptovalutama još je izazovnija, s obzirom na to da gotovo nijedna tradicionalna banka ne nudi pomoć pri prijenosu tokena u fiat kao redovitu uslugu. Alternativa je obratiti se kripto-prijateljskim bankama u inozemstvu.

Budućnost za tvrtke koje se bave digitalnom imovinom izgleda puno bolje ako tradicionalnije banke podrže ovaj sektor. Uz potporu bankarskog sektora i stalna ulaganja hongkonške vlade u razvoj regulatornog okvira, grad je spreman postati vodeće svjetsko kripto središte.

Propisi EU-a udaraju na pametne ugovore

Trgovac NFT-om slučajno spalio 129K dolara vrijedan CryptoPunk