Propisi EU-a udaraju na pametne ugovore

Neki se brinu da će se tekst nacrta Zakona o podacima, čiju je verziju već dogovorio Europski parlament, pokazati neprovedivim za većinu pametnih ugovora.

Pametni ugovori morat će sadržavati prekidač za isključivanje prema reviziji Zakona o podacima Europske unije koju su objavile države članice bloka .

Vijeće EU-a, koje predstavlja nacionalne vlade, složilo se s tekstom u petak, a čini se da njegovi prijedlozi ponavljaju one koje već podržavaju zastupnici u Europskom parlamentu. O konačnom tekstu zakona sada moraju pregovarati parlament i vijeće uz posredovanje Europske komisije.

Predloženi zakon koji zahtijeva da pametni ugovori mogu promijeniti ili prekinuti svoju aktivnost izazvao je zabrinutost u blockchain zajednici zbog potkopavanja onoga što bi trebali biti automatizirani i nepromjenjivi programi.

Erik Slottner, švedski ministar koji je predsjedao razgovorima Vijeća, rekao je da će zakon “omogućiti slobodan protok podataka unutar EU-a i među sektorima za dobrobit poduzeća, istraživača, javne uprave i društva”.

U načelu se nova pravila primjenjuju na ugovore koji podatke čine dostupnima kao dio kontrole pametnih kućanskih aparata kao što su automobili i hladnjaci, ali koliko daleko zapravo sežu nije jasno.

Marina Markezić, osnivačica lobističke skupine European Crypto Initiative, rekla je da bi moglo biti teško, ako ne i nemoguće, da većina pametnih ugovora zadovolji propise koje je izradio Europski parlament.

Thierry Breton, viši dužnosnik Komisije odgovoran za digitalna pitanja, već je naznačio da ne podržava verziju zakonodavca, rekavši da onemogućuje suvislo postavljanja standarda za pametne ugovore.

Intervju tjedna, Vedran Vukman – CEO Revuto

Kineske banke ulaze u kripto u Hong Kongu