Do Kwon uhićen u Crnoj Gori

Do Kwona, izvršnog direktora Terraform Labsa, američki tužitelji u New Yorku optužili su za prijevaru samo nekoliko sati nakon što je navodno uhićen u Crnoj Gori.

U sudskom podnesku koji je potpisao državni odvjetnik Sjedinjenih Američkih Država Damian Williams, 31-godišnji poduzetnik optužen je za osam odvojenih točaka.

Prema prvoj optužbi, zavjeri za prijevaru, američki tužitelji tvrde da imaju nadležnost nad Kwonom jer je dao niz lažnih i obmanjujućih izjava tijekom TV intervjua koji je prenošen u, između ostalog, Južnom okrugu New Yorka, o u kojoj su mjeri korisnici usvojili Terra blockchain.

Optužbe se odnose i na niz navodno obmanjujućih izjava o učinkovitosti stabilcoina TerraClassicUSD (USTC) u održavanju vezanosti za američki dolar, kao i Kwonove navodne upletenosti u strategije trgovanja koje su osmišljene za manipulaciju tržišnom cijenom USTC-a.

Podnesak dolazi nakon što je Filip Adžić, ministar unutarnjih poslova Crne Gore, izvijestio da je osoba za koju se sumnja da je bivši “kralj kriptovaluta” privedena u podgoričkoj zračnoj luci s “falsificiranim dokumentima”.

Do Kwon odgovoran za 40 milijardi dolara štete

Osumnjičenik, za kojeg se vjeruje da je Kwon, zadržan je u podgoričkoj zračnoj luci s kolegom poslovnim partnerom Hon Chang Joonom dok je pokušavao odletjeti za Dubai, rekao je Adžić. MUP Crne Gore izvijestio je da je Kwon koristio krivotvorene putne isprave iz Kostarike.

Prema izvješću crnogorskog lista Pobjeda, državno tužiteljstvo moglo bi uskoro podići kaznenu prijavu protiv Kwona i Joona zbog korištenja krivotvorenih putnih isprava iz Kostarike, koje je, kako kažu, prvi otkrio Interpol.

I Južnokorejski tužitelji izdali su nalog za uhićenje protiv Kwona 14. rujna, koji se suočava s nizom optužbi za prijevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj matičnoj državi. 

Također,  Interpol je 26. rujna izdao crvenu tjeralicu  za njegovo uhićenje, a Komisija za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Država podigla je vlastitu optužnicu za prijevaru 16. veljače.

Optužbe podignute protiv njega odnose se na njegovu navodnu ulogu u kolapsu 40 milijardi dolara vrijednog Terra Luna Classic (LUNC) tokena i TerraClassicUSD stablecoina ( USTC ) prošlog svibnja.

Od kolapsa, Kwon se navodno selio između Singapura, Dubaija i Srbije. U prosincu je objavljeno da se Kwon skriva u Srbiji . Srbija i Južna Koreja nemaju zajednički ugovor o izručenju. U to vrijeme, tužitelji su naveli da je Kwon prvo pobjegao u Dubai nakon što je napustio Singapur.

Dnevni pregled 22.03.’23. – BitBoy Crypto prijeti tužiteljima

ChatGPT spojen na internet