Ne stišavaju se reakcije na slučaj Signature

Kongresmen Tom Emmer poslao je pismo predsjedniku FDIC-a tražeći pojašnjenje izvještaja da je FDIC naložio bankama da ne pružaju usluge kripto klijentima.

Dok bankarska kriza bjesni, izgleda kao da Bidenova administracija čini sve što je u njenoj moći kako bi ugušila bankarske usluge kripto tvrtkama i na taj način ih otjerala u offshore jurisdikcije gdje bi potrošači mogli imati mnogo manje zaštite.

Kongresmen Tom Emmer napisao je pismo predsjedniku FDIC-a Martinu Gruenbergu, optužujući federalne financijske regulatore da su “poticali nedavnu nestabilnost u bankarskom sektoru” kako bi “odvratili ljude od kripta”. 

Ovom posljednjom rečenicom citirao je bivšeg kongresmena Barneyja Franka, koautora Dodd-Frankovog zakona. Prema Franku, njujorška regulatorna tijela zatvorila su Signature unatoč tome što nije bila nesolventna. 

Frank je nagađao da je akcija bila demonstracija sile nad kripto industrijom, budući da je riječ o “vrlo snažnoj anti-kripto poruci”.

Kongresnik Emmer je podsjetio na zajedničku izjavu Ministarstva financija, Federalnih rezervi i FDIC-a od 3. siječnja, u kojoj su obeshrabrivali banke da drže kripto ili opslužuju kripto klijente. 

Rekao je da su Federalne rezerve to objavile kao izjavu u saveznom registru bez prethodnog “procesa javne rasprave”.

Emmer je nastojanje Bidenove administracije da uguši kripto imovinu iz Sjedinjenih Država nazvao “lijenom i destruktivnom regulatornom strategijom”, koju je vidio kao suzbijanje inovacija i tjeranje kripto i njezinih američkih sudionika u offshore u “manje sofisticirane regulatorne jurisdikcije”.

Emmerova tri pitanja FDIC-u

Kongresmen je završio pismo postavljanjem 3 pitanja predsjedniku FDIC-a kojima traži odgovore je li FDIC instruirao banke da ne pružaju usluge kripto tvrtkama. Potom je li bankama koji posluju s kriptom rečeno da će im se otežati život.

Treće pitanje odnosilo se na optužbe da su banke zatvorene jer je kripto smatran rizičnim, a u stvarnosti su bile žrtve povećanja kamata bez presedana kojem svjedočimo u posljednjih godinu dana, te je li FDIC dao ikakve instrukcije bankama kako da se bore s rastom kamata.

I mnogi drugi u kriptoindustriji, uključujući nekadašnjeg izvršnog direktora Binance.US-a Briana Brooksa, nagađali su da je zatvaranje triju kripto-prijateljskih banaka pokazatelj koordiniranog napora regulatora da uguše kriptoindustriju prekidanjem njenih veza s bankarskim sustavom.

Cathie Wood, izvršna direktorica ARK Investa kritizirala je nesposobnost Federalnih rezervi da spriječe navale klijenata na banke unatoč svim znakovima koji se postojali. 

Rekla je da je “zbunjena što banke i regulatori nisu mogli uvjeriti Fed da katastrofa prijeti”. Tvrdi da je politika Fed-a glavni krivac za tekuću bankovnu krizu zbog suše financiranja rizičnog kapitala.

Wood je također podsjetila da tekuća kriza nije izazvana kriptom, te da je industrija pod snažnim nadzorom od pada FTX-a, što je dovelo do ozbiljnog regulatornog gušenja. Smatra da regulatori koriste kripto kao žrtveno janje za vlastite propuste u nadzoru tradicionalnog bankarstva.

Stečajni sudac odlučio da Binance.US može kupiti Voyager

Tether najveći pobjednik nedavnog kaosa