Coinbase raste na krilima Basea

Cijena dionica Coinbasea porasla je u utorak gotovo 10 %, na 64,83 USD po dionici, što je najveći dnevni dobitak otkad su dionice 15. veljače porasle preko 13 %.

Mjenjačnica kriptovaluta Coinbase otkrila je prošli tjedan da pokreće vlastitu mrežu sloja 2 Ethereum, a ulagači su se zagrijali za tu objavu unatoč regulatornom pritisku u industriji digitalne imovine.

Umjesto pojedinačne obrade transakcija na mreži kao što je Ethereum, mreže sloja 2 često nastoje poboljšati svoj temeljni lanac blokova obradom serija transakcija na zasebnoj mreži, a zatim ih prosljeđuju natrag u glavnu mrežu u komprimiranom obliku.

Rješenje može poboljšati vrijeme potrebno za obradu transakcija i rezultirati nižim naknadama (gas fees) od izravne interakcije s glavnom, osnovnom mrežom. Coinbase tvrdi da Base čini transakcije 10 puta jeftinije nego u izravnoj interakciji s Ethereumom.

Pokretanje Basea učinilo bi Coinbase jedinom javnom tvrtkom koja ima vlastitu sloj-2 mrežu, budući da tvrtka nastoji proširiti svoje izvore prihoda izvan primarno transakcijskih naknada koje dolaze od trgovaca na svojoj platformi. 

Burza je jasno dala do znanja da neće lansirati token svojeg , ali bi mogla postojeće proizvode Coinbase učiniti popularnijim izborom među programerima.

Coinbase je u postu na blogu napisao da će Base primarno služiti kao mjesto za programere za izgradnju decentraliziranih aplikacija, koje se također nazivaju dapps, koje funkcioniraju isto kao i tradicionalne aplikacije, ali su izgrađene na blockchain mrežama. 

Deseci projekata iskazali su svoju predanost korištenju Basea, uključujući analitičku platformu Dune Analytics temeljenu na Ethereumu, DeFi protokol Aave i Animoca Brands, kreatore metaverse igre The Sandbox.

Coinbase je stvorio Base Optimismovom OP Stacku, skupu alata otvorenog koda koje je izdao Optimism za stvaranje slojeva 2 mreža, a burza je rekla da će imati razvojni odnos s tom neprofitnom organizacijom i u budućnosti.

Otplate iz Mt. Goxa vjerojatno neće destabilizirati cijenu BTC-a

Dnevni pregled 01.03.’23. – Mt. Gox isplate neće destabilizirati cijenu BTC-a