Posustaju li Ordinali?

Naknade za rudare pale su sa 170 na 11 tisuća dolara u manje od dva tjedna, ali novi projekt Yuga Labsa mogao bi ponovno pokrenuti stvari.

Ordinali su osvojili Bitcoin mrežu u siječnju i postali vruća nova tema koja je dominirala razgovorom oko najstarijeg i najvećeg blockchaina. U ovom trenu je broj Bitcoin upisa prešao 200.000, prema podacima Dune Analyticsa.

Ordinali, slično NFT-ovima, digitalna su imovina upisana na satoshi, najnižu denominaciju Bitcoina (BTC). Upisivanje na satoshije, nazvane po pseudonimnom kreatoru Bitcoina, Satoshiju Nakamotu , moguće je zahvaljujući nadogradnjama SegWit i Taproot.

Zahvaljujući popularnosti Ordinala, naknade na Bitcoin mreži skočile su u nebo tijekom prošlog mjeseca, premašivši 170 500 USD samo u naknadama za upis 15. veljače 2023. Više od 1,31 milijun USD naknada isplaćeno je rudarima na Bitcoin mreži.

Od 15. veljače, međutim, iznos naknada koji se svaki dan plaća Bitcoin rudarima postupno se smanjio na 54.000 USD 20. veljače da bi danas bio nešto više od 11.000 USD.

No, u oživljavanju manije oko Ordinala mogao bi pomoći tim Yuga Labs. Tvorci Bored Ape Yacht Cluba danas su najavili svoju vlastitu seriju od 300 Ordinala, što predastavlja najmasovnije usvajanje tehnologije do sada.

Na vrhuncu početnog ludila, korisnici su upisali sve što su mogli da stane unutar te veličine bloka od 1 MB, uključujući kopiju originalnog Dooma.

U rekordnom danu, 7. veljače 2023. više od 21.824 Bitcoin NFT-ova iskovano je na mreži. Ti su natpisi uključivali tekst, slike, video i audio datoteke. Trenutno je upisano nešto više od 5400 tekstualnih i slikovnih natpisa.

U međuvremenu, entuzijazam oko Ordinala naveo je programere na drugim blockchainovima s dokazima o radu (PoW) kao što su Litecoin i Dogecoin da pokušaju kopirati projekt, pokrenut 21. siječnja.

Dok Ordinal Inscriptions ne zahtijevaju treće strane za stvaranje, programeri na projektima bočnog lanca Bitcoina kao što je Stacks iskoristili su ovo novo zanimanje za Bitcoin NFT-ove kako bi gurnuli Ordinal kompatibilne novčanike i tržišta, naravno, pokretana njihovim tokenom.

Yuga Labs lansira zbirku NFT-a na Bitcoinu

Ethereum još jedan korak bliže Shanghai nadogradnji