Cathie Wood vjeruje da je blizu kraj podizanja kamata

Cathie Wood optimistična je što se općeg oporavka tržišta tiče i smatra da dolazi vrijeme oživljavanja gospodarstva.

Cathie Wood, osnivačica i izvršna direktorica Ark Investment Managementa, izrazila je u intervjuu za CNBC svoj optimizam predviđajući da se vrijeme “najbrutalnijeg povećanja kamata u povijesti” bliži kraju.

Investicijska veteranka kaže da vidi svjetlo na kraju tunela i da smatra da će Federalne rezerve vrlo skoro prestati s podizanjem kamatnih stopa unatoč porastu cijena, odnosno usprkos podacima iz SAD-a koji pokazuju da ipak još nije došlo do hlađenja inflacije.

S obzirom su kamatne stope i dalje ključni čimbenik na tržištu, podaci o inflaciji izazivaju sve veću zabrinutost među ulagačima. Međutim, Woods vjeruje da će inflacija kratkoročno ostati visoka, ali i da će se dugoročno postupno smanjivati.

Prema njezinu mišljenju, nedavni inflatorni pritisci potaknuti su poremećajima u opskrbnom lancu, skučenošću tržišta rada i privremenim čimbenicima povezanim s pandemijom. No ti će faktori, smatra, uskoro nestati.

Podsjetila je da se slično divljanje inflacije događalo početkom njezine karijere, 80-ih godina, no ističe kako na kraju pobjednici uvijek budu oni koji se klade na niže kamatne stope. U tom kontekstu nije ni bitno hoće li sljedeće povećanje biti 25 ili 50 baznih bodova.

Njene izjave dolaze nakon nedavnih podataka o jakoj inflaciji koji su potaknuli zabrinutost zbog potencijalnog povećanja kamatnih stopa. Woods je bila zagovornica blagog povećanja kamatnih stopa, jer se učinak njezinog fonda uvelike oslanja na učinak rizične imovine, uključujući kripto.

Pad kamatnih stopa obično znači niže troškove posuđivanja, što može potaknuti potrošnju i gospodarski rast. To može biti korisno za tržište kriptovaluta jer bi ulagači mogli biti skloniji alocirati sredstva u imovinu višeg rizika s potencijalom za veće povrate.

Dnevni pregled 27.02.’23. – MMF: Zabrana kripta i dalje je na stolu!

Yuga Labs lansira zbirku NFT-a na Bitcoinu