Liquid staking postao drugi najveći kripto sektor

Liquid staking jest kripto sektor s najboljim rezultatima ove godine, s rastom ukupne zaključane vrijednosti (TVL) koji samo što nije dosegnuo 60 %.

Liquid staking sada je sektor vrijedan 14,1 milijardu dolara na temelju ukupne vrijednosti imovine koju su korisnici zaključali na blockchain mrežama u zamjenu za nagrade. Decentralizirani protokoli posuđivanja imaju zaključanih 13,7 milijardi dolara.

Decentralizirane razmjene i dalje su najveći sektor s 19,4 milijarde dolara. Nadolazeća šangajska softverska nadogradnja Shanghai na Ethereum blockchainu smatra se katalizatorom porasta liquid staking jer će omogućiti stakerima da prvi put povuku ether koji su uložili i akumulirali nagrade.

Otvaranjem za povlačenja, očekuje se da će nadogradnja poboljšati ukupnu likvidnost. Od prosinca 2020. više od 16,5 milijuna ETH uloženo je u Ethereum Beacon Chain, od čega je 42% zaključano kroz protokole tekućeg ulaganja, uglavnom Lido.

Korisnici liquid protokola za ulaganje kao što je Lido dobivaju izvedene tokene kao što je staked eter (stETH) u omjeru 1:1. Ovi izvedeni tokeni predstavljaju ulog korisnika i mogu se koristiti za generiranje dodatnog prinosa preko Defi protokola. 

Lidov upravljački token LDO ojačao je 220% ove godine, nadmašivši vodeće u industriji, bitcoin i ether, s velikom razlikom. Upravljački tokeni Lidovih rivala Rocket Poola i Fraxa također su porasli.

Povećana popularnost liquid stakinga u odnosu na decentralizirano pozajmljivanje također se može pripisati razlici prinosa između dva sektora.

Lido, koji kontrolira više od 75% tržišta liquid stakinga, nudi godišnji postotak povrata (APR) od 4,8% na uloženi ether, 6% na uloženu solanu i 6,3% na Polygonov MATIC token. To je više od stopa dostupnih za posuđivanje stabilnih kovanica USDT, USDC i DAI na DeFi divu Aaveu.

Očekuje se da će liquid staking dodatno rasti, budući da je omjer stakinga ETH-a, koji mjeri postotak uložene ponude kriptovalute, znatno niži od ostalih layer-1 kriptovaluta. Samo 14% ETH-a trenutačno je u stakingu u odnosu na 58%, prosjek za layer-1 tokenee.

MMF: Zabrana kripta i dalje je na stolu

Lido uveo limit stakinga za ETH