MMF: Zabrana kripta i dalje je na stolu

MMF želi vidjeti sveobuhvatniju regulaciju digitalne imovine, ali ne isključuje ni potpunu zabranu kriptovaluta.

Ako regulacija bude spora i kripto imovina postane veći rizik za potrošače i potencijalno za financijsku stabilnost, opcija zabrane kriptovaluta “ne bi se trebala skidati sa stola”, rekla je direktorica MMF-a Kristalina Georgieva za Bloomberg.

Geogrieva je kao primjer navela Indiju koja je već ranije istraživala takve mogućnosti. Za snažniju regulaciju digitalne imovine zalažu se uz Međunarodni monetarni fond i Odbor za financijsku stabilnost (FSB) te Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Ako će postojati veća predvidljivost i zaštita potrošača, takve mjere neće biti potrebne, “ali mi još nismo na toj razini”, dodaje šefica MMF-a. Prošli su pak tjedan iz MMF-a rekli da se regulacija kriptovaluta “ne bi trebala promatrati kao gušenje inovacija, već kao izgradnja povjerenja”.

Georgieva je također navela da “još uvijek postoji velika zbrka” oko digitalnog novca i da je “prvi cilj MMF-a napraviti razliku između digitalnih valuta središnje banke koje podupire država i javno izdane kripto imovine i stabilnih kovanica.”

Prema njezinim riječima, stablecoinovi koje podupire država imaju pouzdanost i “razumno dobru perspektivu za gospodarstvo”, dok je nepodržana kripto imovina “spekulativno ulaganje visokog rizika, a ne novac”.

Tijekom nedavnog sastanka G-20 u Indiji, ministri financija organizacije i guverneri središnjih banaka objavili su dokument koji preporučuje stvaranje globalnih standarda regulacije za industriju, uključujući stablecoinove.

Citirajući dokument, Georgieva je rekla da “kripto imovina ne može biti zakonsko sredstvo plaćanja jer nema definiciju novca.” MMF, FSB i BIS zajednički se pripremaju objaviti smjernice regulatornog okvira u drugoj polovici godine.

Dnevni pregled 24.02.’23. – Najveća prevarantica u povijesti kripta ubijena?

Liquid staking postao drugi najveći kripto sektor