Hong Kong ima zeleno svjetlo Pekinga za kripto

Ambicija Hong Konga da postane svjetsko središte kriptovaluta navodno ima suptilnu potporu kineske vlade, što bi se moglo smatrati kontrastom inače tvrdolinijaškom antikripto stajalištu Kine.

U listopadu prošle godine vlada Hong Konga iznijela je ideju o uvođenju vlastitog prijedloga zakona za reguliranje kripta i omogućavanje malim ulagačima da “izravno ulažu u virtualnu imovinu” što je u suprotnosti s široko rasprostranjenom zabranom kripto u Kini.

No, prema izvorima upoznatim s tim, dužnosnici u Pekingu nisu se značajnije protivili toj ideji. Bloomberg čak navodi da su predstavnici Kineskog ureda za vezu često posjećivali kripto okupljanja u Hong Kongu nastojeći razumjeti što se događa.

Do sada su njihovi susreti hongkonških i pekinškim dužnosnicima po tom pitanju bili prijateljski, radi čega lokalni operateri kripto poslovanja smatraju da bi Peking, iako vrlo suptilno, mogao biti otvoren za korištenje Hong Konga kao testnog poligona za kripto.

Hong Kong je posebna administrativna regija Kine, što joj omogućuje da ima vlastite zakone i upravljanje. Bivša britanska kolonija prebačena je natrag u Kinu 1997. nakon jamstva iz Pekinga da neće biti uplitanja u ekonomski i politički sustav regije narednih 50 godina.

Taj je dogovor poznat kao načelo “jedna zemlja, dva sustava”.

Član Nacionalnog narodnog kongresa i odvjetnik za digitalnu imovinu Nick Chan citiran je u Bloombergu te je rekao da sve dok nema kršenja onog najbitnijeg, a to je ugrožavanje financijske stabilnosti u Kini, do tada je grad slobodan poduzeti svoje vlastite poteze.

Novi regulatorni pristup potaknuo je mnoge kripto tvrtke da razmisle o širenju prema Hong Kongu. Nedavno je kripto burza Huobi Global rekla da će tražiti lokalnu licencu i planira otvoriti novu burzu samo u Hong Kongu s fokusom na institucionalne i bogate pojedince.

„NFT-i će biti hit sljedećeg bull runa“

Dnevni pregled 21.02.’23. – Stacks eksplodirao, a to je tek početak!