Stotine lažnih ChatGPT tokena preplavile tržište

U proteklih nekoliko tjedana izdane su stotine takvih tokena. Od toga su 132 različita tokena izdana na BNB lancu.

Prevaranti na tržištu pokušavaju zaraditi na trenutnom ludilu za ChatGPT-om u tehnološkim krugovima izdavanjem lažnih tokena brendiranih po chatbotu umjetne inteligencije unatoč tome što nisu službeno povezani s tim alatom.

U proteklih nekoliko tjedana izdano je stotine takvih tokena. Od toga su 132 različita tokena izdana na BNB lancu, 25 tokena na Ethereumu i deset zasebnih tokena na drugim blockchainovima, kao što su Solana, Arbitrum, OKChain i Cronos.

Ova lažna izdanja slijede nakon poteza softverskog diva Microsofta koji planira integrirati OpenAI chatbotove za usluge pretraživanja u Microsoftovim internetskim preglednicima koji su toliko dobri da navodno nadmašuju Chat GPT.

Prevaranti ne gube priliku da zarade i na ovim vijestima koje su također izazvale uzbuđenje na tržištu. Izdano je tako nekoliko “BingChatGPT” tokena, s jakom likvidnošću koji bilježe tisuće dolara u obujmu trgovanja, unatoč crvenim zastavicama.

BingChatGPT tokeni

“Peckshield je otkrio desetke novostvorenih #BingChatGPT tokena, od kojih se čini da su 3 #honeypots, a 2 imaju visok porez na prodaju”, objavila je tvrtka za sigurnost blockchaina Peckshield.

U kriptu, honeypots su pametni ugovori koji se pretvaraju da propuštaju svoja sredstva proizvoljnom korisniku, pod uvjetom da mu korisnik pošalje dodatna sredstva.

Porez na promet odnosi se na iznos novca koji je zlonamjernim pametnim ugovorom uzet kada se povezani token proda (obično iznosi veći od 50%).

To znači da korisnik koji proda token u vrijednosti od 100 USD dobiva samo 50 USD u vrijednosti, s preostali “oporezovani” iznos ide programeru tog pametnog kontakta.

U vrijeme pisanja postoji više od 170 tokena s oznakom ChatGPT izdanih na decentraliziranim burzama kao što su Uniswap i PancakeSwap, pokazuju podaci iz DEXToolsa .

Najpopularniji ima tržišnu kapitalizaciju od preko 250 milijuna dolara, s više od 300 jedinstvenih vlasnika i 600 000 dolara likvidnosti, a izdaje se na Ethereumu. Zasebna BNB Chain verzija ima 246.000 USD likvidnosti i tržišnu kapitalizaciju od 24 milijuna USD.

Dnevni pregled 20.02.’23. – “Sljedeći bull run dolazi iz Azije!”

Stacks token (STX) eksplodirao zbog Ordinala