Binance se priprema za novčane kazne

Dok američki regulatori nastavljaju njuškati oko Binancea, najveća svjetska kripto burza spremna je platiti novčane kazne kako bi se “iskupila” za prošla kršenja propisa.

Glavni strateški direktor Binancea Patrick Hillmann rekao je za The Wall Street Journal da je burza brzo rasla i da u početku nije bila svjesna bezbrojnih zakona i propisa osmišljenih za sprječavanje pranja novca, izbjegavanja sankcija i korupcije.

Zbog toga, kaže Hillman, Binance očekuje da će se suočiti s novčanim kaznama ali i “radi s regulatorima kako bi se otkrilo kroz koje dodatne radnje sada moramo proći kako bismo se iskupili za prošla kršenja propisa.”

Iako se regulatorni nadzor nad Binanceom pojačao nakon kolapsa njegovog rivala FTX-a prošlog studenog, Binance je pod istragom američkog državnog odvjetništva za zapadni okrug Washingtona najmanje od 2018., prema Reutersu. 

Navodno se radi o istrazi oko mogćih kršenja zakona protiv pranja novca.

Reuters je u prosincu izvijestio da federalne vlasti još uvijek raspravljaju o potencijalnoj nagodbi s Binanceom i procjenjuju jesu li dokazi koje su već prikupili dovoljni za podizanje optužnice protiv burze i nekoliko pojedinaca, uključujući izvršnog direktora Changpenga ‘CZ’ Zhaoa.

U svom intervjuu za The Journal, Hillman je rekao kako očekuje da bi ishod istrage (nije imenovao na koju konkretnu istragu misli) mogao “vjerojatno biti novčana kazna, ali bi mogao biti i značajnija kazne…Jednostavno ne znamo. To je na regulatorima da odluče.”

Hillman je odbio procijeniti visinu kazni ili rokove kada bi istraga mogla biti okončana, izvijestio je Journal. Međutim, dodao je da je “razina samopouzdanja visoka i da se jako dobro osjeća u vezi s tim kamo rasprave s regulatorom idu”.

Okončanje procesa bit će dobar trenutak za našu tvrtku jer nam omogućuje da sve te nepravilnosti ostavimo iza sebe”, rekao je Hillman, citira Journal.

SEC predlaže stroža pravila za skrbništvo

Bitcoinov blitzkrieg