Blur i OpenSea u otvorenom ratu

NFT tržište Blur objavilo da će nametnuti pune tantijeme kreatorima za svaku kolekciju koja je skinuta s konkurentskog NFT tržišta, OpenSea.

Blur, koji je lansiran prošlog listopada, ne poštuje u potpunosti isplatu tantijema kreatora, štto znači da platforma ne naplaćuje naknadu (obično između 5% i 10%) koju NFT kreatori rutinski traže za sekundarnu prodaju svojih djela. 

Trenutačno platforma primjenjuje samo 0,5% autorske naknade za kreatore, s opcijom za trgovce da plate više. Međutim, Blur je danas objavio da će nametnuti naknadu za tantijeme koju zatraži kreator NFT projekta, koliko god ona bila, sve dok taj kreator blokira trgovanje svojim kolekcijama na OpenSea.

Vodstvo Blura ovu je promjenu politike formuliralo kao čisto obrambenu taktiku preživljavanja, koju je iznudila OpenSeaova vlastita nekonkurentna praksa.

Naime, danas OpenSea automatski postavlja tantijeme na izborne kada otkrije trgovanje na Bluru. “Željeli bismo pozvati OpenSea da zaustavi ovu politiku, tako da nove kolekcije mogu zarađivati ​​posvuda”, kažu iz Blura.

Prošle jeseni, brojna NFT tržišta, uključujući Blur, prestala su isplaćivati ​​tantijeme kreatorima, mijenjajući praksu koja se do tada smatrala industrijskom normom. OpenSea je koketirao s mogućnošću da slijedi taj primjer, ali je povukao svoj stav nakon povika NFT zajednice.

Blur lansirao svoj token

Zaglavljena u neizvjesnoj situaciji, tvrtka vrijedna 13,3 milijarde dolara pokrenula je alat za blokiranje koji kreatorima omogućuje zabranu trgovanja njihovim NFT-ovima na bilo kojem tržištu koje ne poštuje tantijeme kreatora. 

Zbirke koje su se odlučile na korištenje alata dobile bi zajamčenu potpunu isplatu tantijema za kreatore na OpenSea. Taj je potez, naravno, bio veliki udarac Blurovoj ponudi vrijednosti NFT umjetnicima.

Naknade za autorske naknade mogu, posebno za dominantne kolekcije, generirati milijune dolara prihoda. I nijedno tržište dosada nije bilo ni približno važno za širi Ethereum NFT ekosustav kao OpenSea.

Međutim, Blur se nada da bi se takva praksa mogla promijeniti. Njegovo tržište snažno raste nakon što je u utorak lansirao svoj dugoočekivani BLUR token. 

Očekivanje primanja tog tokena, koji je podijeljen kao financijski poticaj za odbacivanje drugih NFT tržišta, uvelike je odgovorno za pomicanje Blura na njegovu trenutnu poziciju kao najodrživije prijetnje dominaciji OpenSea-a posljednjih mjeseci.

Nije jasno koliko dugo Blur može održati svoju trenutnu popularnost nakon jučerašnjeg lansiranja tokena. Ali tvrtka očito iskorištava trenutak da uzvrati svom najmoćnijem konkurentu. 

Celsius nastoji povratiti milijune dolara od Mashinskyja

SEC predlaže stroža pravila za skrbništvo