Celsius nastoji povratiti milijune dolara od Mashinskyja

Bivši izvršni direktor trebao bi vratiti novac koji si je prebacio uoči bankrota kripto zajmodavca u srpnju, stoji u dokumentu podnesenom sudu.

Celsius i njegovi vjerovnici pokrenuli su sudski postupak za povrat milijuna za koje kažu da su prijevarom prebačeni osnivaču i bivšem glavnom izvršnom direktoru Alexu Mashinskyju, njegovoj supruzi i drugim bivšim višim rukovoditeljima.

Sudski dokumenti navode da su Mashinsky, suosnivač S. Daniel Leon i drugi loše upravljali kripto zajmodavcem, napuhali cijenu CEL tokena za vlastitu korist i izvršili “nemarna, nepromišljena i ponekad samointeresna ulaganja” na putu do bankrota u srpnju prošle godine.

“Tužba bi pokrenula zahtjeve i tužbe protiv potencijalnih tuženika za povrat milijuna dolara uklonjenih s platforme Celsius” u mjesecima prije nego što je zamrznula povlačenja, navodi se u podnesku.

Dodaje se da se želi “nadoknaditi šteta od milijardi dolara koje su Mashinsky i ostatak rukovodstva izgubili radi nemarnog, bezobzirnog i koristoljubivog ponašanja.”

Pravni dokument od 150 stranica koji su podnijeli zahtijeva povrat, troškove i kaznenu štetu na temelju 33 točke. 

One uključuju prijenos milijardi na decentraliziranu financijsku platformu KeyFi, koju je Mashinsky djelomično posjedovao i uključivanje u spekulativna ulaganja, potez za koji se u prijavi navodi da je Celsiusu odnio približno 200 milijuna dolara.

U dokumentu se navodi 2,8 milijuna dolara prebačenih u Mashinskyjev vlastiti novčanik u svibnju 2022. koji se nazivaju lažnim prijenosima prema američkom zakonu o stečaju. Naime, zakon smatra sumnjivim isplatama do dvije godine prije nego što tvrtka propadne. 

To se također se odnosi i na 12 milijuna dolara koje je tvrtka prebacila na AM Ventures i 5 milijuna dolara na Koala LLP, oba u vlasništvu i pod kontrolom Mashinskyja.

Salvador otvara Bitcoin ambasadu u SAD-u

Blur i OpenSea u otvorenom ratu