Članica SEC-a javno kritizirala Komisiju zbog Krakena

Povjerenica SEC-a, Hester Peirce, izrazila je svoje protivljenje posljednjoj akciji protiv Krakena, rekavši da industriji trebaju jasna pravila, a ne jednokratna provedba.

Odluka Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC) koja je prisilila Kraken da zatvori svoju uslugu stakinga u SAD-u i plati kaznu od 30 milijuna dolara nije bilo jednoglasna. U pritužbi SEC-a navodi se da Kraken nije registrirao svoj staking kao uslugu kod regulatora.

Krakenova usluga stakinga ponudila je svojim klijentima priliku da zarade nagrade polaganjem svoje kriptovalute u različite protokole za stvaranje prinosa, reklamirajući do 24% godišnjih povrata.

Povjerenica Hester Peirce, poznata u industriji kao “Crypto mama”, podijelila je svoje protivljenje SEC-ovoj akciji, nazvavši takve radnje “neučinkovitim ili pravednim načinom regulacije” industrije u nastajanju.

Rekla je da je SEC “ponovno odlučio govoriti putem prisilne radnje, s namjerom da ‘jasno stavi do znanja tržištu da se pružatelji stakinga kao usluge moraju registrirati i pružiti potpuno, pošteno i istinito otkrivanje podataka i zaštitu ulagača .’”

Peirce je također primijetila da postupak SEC-a protiv Krakena zabranjuje “ikad nuditi uslugu udjela u Sjedinjenim Državama, registriranu ili ne.” Iako je Krakenova američka usluga staking vjerojatno zauvijek zatvorena, još uvijek je nejasno hoće li to utjecati na druge američke tvrtke.

Glavni pravni službenik Coinbasea, Paul Grewal, rekao je da ta burza nije pogođena SEC-ovom akcijom protiv Krakena, tvrdeći da postoje razlike u uslugama udjela dviju burza:

“Staking na Coinbaseu i dalje je dostupan, a uložena imovina nastavlja zarađivati ​​protokolarne nagrade”, rekao je Grewal. “Ono što je jasno iz današnje objave jest da je Kraken u biti nudio proizvod koji donosi prinos.”

Grewal dodaje kako su Coinbaseove usluge stakinga bitno drugačije i nisu vrijednosni papiri. primjerice, nagrade njihovih klijenata ovise o nagradama koje plaća protokol i provizijama koje Coinbase javno objavljuje.

Ipak, Coinbase jest trenutno predmet istrage SEC-a slične onoj koja je rezultirala nagodbom s Krakenom, a za koju je otkriveno u SEC-ovoj prijavi od 9. kolovoza da je također povezana s uslugama stakinga.

Kraken ukida staking

Gery Gensler upozorio i ostale kripto tvrtke