Američka komisija za burzu i vrijednosnice (SEC) razmatra zabranu stakinga?

Dok američka regulatorna tijela nastavljaju pooštravati svoj nadzor nad kripto industrijom, pojavile su se glasine da bi sljedeća meta mogla biti praksa stakinga kriptovaluta.

“Čujemo glasine da bi se SEC želio riješiti kripto stakinga u SAD-u za maloprodajne klijente. Nadam se da to nije slučaj jer vjerujem da bi to bilo pogubno po SAD”, tvitao je suosnivač i izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong.

Armstrong nije otkrio odakle glasine potječu, ali je primijetio da je staking doista važna inovacija u kriptu.”Staking donosi mnoga pozitivna poboljšanja u prostor, uključujući skalabilnost, povećanu sigurnost i smanjeni ugljični otisak”, dodao je Armstrong.

Coinbase je trenutačno predmet ispitivanja SEC-a koja se, kako je Coinbase otkrio ranije odnose i na nagrade za staking. Staking je proces kojim korisnici mogu zaključati tokene blockchainova s PoS konsenzusom kako bi osigurali mrežu i za to dobivaju nagradu.

Nakon Armstrongovog tweeta, barem je još jedan komentator tvrdio da je iz dobroobaviještenih izvora čuo za akciju više federalnih agencija protiv Coinbasea. Nakon kolapsa FTX-a u studenom 2022., SEC je digitalnu imovinu postavio kao glavni prioritet nadzora.

Sve kriptovalute s PoS konsenzusom su vrijednosni papiri

Bitno je podsjetiti da je predsjednik SEC-a Gary Gensler ranije izjavljivao da bi se kriptovalute koje dopuštaju staking mogle klasificirati kao vrijednosni papiri prema Howey testu.

Sukladno tome, u srijedu je Bloomberg izvijestio, pozivajući se na osobu koja je upoznata s tim slučajem, da se burza kriptovaluta Kraken suočava s istragom SEC-a zbog tvrdnji da nudi neregistrirane vrijednosne papire.

SEC i njegov predsjednik Gary Gensler dugo su bili optuživani za regulaciju provedbom, nešto što Armstrong i drugi kažu da će potaknuti tvrtke da pobjegnu iz SAD-a i posluju u inozemstvu. Ali regulatori odgovaraju kažu da agencija mora učiniti još više na cijelom kripto tržištu.

“Moramo se pobrinuti da se nove tehnologije zadrže i cvjetaju u SAD-u, a ne da budu ugušene nedostatkom jasnih pravila. Kada su u pitanju financijske usluge i Web3.0, pitanje je nacionalne sigurnosti da se taj segment zadrži u SAD-u”, napisao je Armstrong.

U tweetu objavljenom sat vremena nakon Armstrongove početne teme, Coinbase je tweetao svoju podršku ulaganju, rekavši da ima potencijal ubrzati usvajanje digitalnih plaćanja na globalnoj razini jer ne ovisi o postavljanju skupih centraliziranih posrednika.

Cardano najavio značajnu nadogradnju

Dnevni pregled 09.02.’23. – SEC zabranjuje staking u SAD-u?