Rusija potiče rudarenje BTC-a

Postrojenje koje se otvara ove godine imat će 30.000 strojeva za kripto rudarenje, zapošljavat će 100 radnika i trošit će 100 megavata iz električne mreže.

Industrija kripto rudarenja suočila se s moratorijima u nekim dijelovima Sjedinjenih Država i Kanade posljednjih mjeseci. Sada Rusija daje porezne olakšice za one koji žele ulagati u kripto rudarenje. 

Uz izravnu podršku vlade, novi centar za kripto rudarenje vrijedan 12 milijuna dolara otvorit će se u istočnom Sibiru. Državna Korporacija za razvoj Dalekog istoka najavila je tako pokretanje centra za kripto rudarenje u Burjatiji, republici u istočnom Sibiru i dijelu Ruske Federacije.

Postrojenje će imati 30.000 rudarskih strojeva, zapošljavat će 100 radnika i trošiti 100 megavata iz električne mreže. Otvorit će se u prvoj polovici 2023., a bit će u vlasništvu i vodit će ga BitRiver, tvrtka koja se voli nazivati najveći svjetski pružatelj usluga “zelenog” kripto rudarenja.

Rudarski centar uživat će u cijelom nizu poticaja, od nula poreza na zemlju i imovinu do niže stope poreza na dohodak. Cijene električne energije bit će prepolovljene. Vladina potpora može se objasniti pravnim statusom Burjatije.

Ta je pokrajina posebna gospodarska zona fokusirana na privlačenje domaćih i stranih ulaganja. Korporacija za razvoj Dalekog istoka podružnica je Ministarstva za razvoj Dalekog istoka i Arktika i specijalizirana je za podršku investicijskim projektima.

Od izbijanja rata u Ukrajini i financijskih sankcija koje su uslijedile, ruska vlada promijenila je svoje antikripto stajalište, posebice u pogledu rudarenja.

U srpnju 2022. državni plinski div Gazprom Neft sklopio je partnerstvo s BitRiverom kako bi ga opskrbio s električnom energijom proizvedenom iz naftnog plina.

Tether objavio dobit i pozitivno izvješće o rezervama

Gasi se jedna od najstarijih P2P kripto mjenjačnica