ARK Invest ostaje pri prognozi cijene BTC-a od milijun dolara do 2030.

Novo izvješće fonda Cathie Wood opisuje kako bitcoin nastavlja nadmašivati sve druge klase imovine.

Bitcoin će zaključiti desetljeće na milijun dolara jer su, unatoč turbulentnoj 2022., njegovi temelji zdravi, kažu iz ARK Investa u svom izvješću “Big Ideas” za 2023.

“Zaraza uzrokovana kolapsom centraliziranih subjekata u prvi je plan ponovno izbacila vrijednosne prijedloge BTC-a: decentralizaciju, mogućnost revizije i transparentnost. Osnove njegove mreže su ojačale, a baza vlasnika postala je dugoročno usmjerenija”, pišu iz ARK-a.

ARK potkrepljuje ovu tvrdnju ukazujući na viši hashrate, količinu bitcoina koju drže dugoročni vlasnici i broja adresa novčanika u usporedbi s prethodnim padovima tržišta. Sve tri komponente su u porastu radi čega, kažu, bitcoin i dalje nadmašuje tradicionalne klase imovine.

Također se dodaje da je prema petogodišnjoj složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) bitcoin u prosjeku porastao za 272%, dok su globalne dionice porasle za 6,1%, globalni dug je osigurao prinos od 1,4%, a zlato je poraslo za 2,2%.

BTC do Božića 2023. na 45 tisuća USD

Ovo nije prvi put da ARK ili njegova izvršna direktorica Cathie Wood daju tako hrabra predviđanja o uzlaznoj putanji kriptovalute. U svibnju 2021. Wood je izjavila da će bitcoin do 2026. porasti na 500.000 dolara. Početkom 2022. povisila je ulog na milijun dolara do 2030.

A spomenimo i predviđanje pružatelja kripto usluga Matrixporta koje kaže da bi cijena bitcoina mogla doseći 45.000 dolara do Božića ove godine. Kada je izvedba bitcoina pozitivna u siječnju porast se obično nastavlja odnosno vraća se bikovski sentiment, navodi se u izvješću.

U pet od šest godina koliko je bitcoin rastao u siječnju, kriptovaluta je završila godinu s pozitivnim prinosima. U prosjeku, dobitak ostatak godine bio je veći od 245%, napisao je Markus Thielen, voditelj istraživanja.

Jedina godina u kojoj je bitcoin pao nakon snažnog siječnja bila je 2014., kada su cijene upravo bile dosegle vrhunac tržišta bikova, navodi se u bilješci. Matrixport kaže da bi pokretač tržišta bikova 2023. mogao biti ciklus prepolovljenja bitcoina koji se očekuje u ožujku 2024.

Stoga postoji velika statistička vjerojatnost da bi se cijena bitcoina mogla udvostručiti od sada do kraja godine, stoji u izvješću. Matrixport piše i kako iza porasta u siječnju u kojem je BTC ojačao 38 posto vjerojatno stoje američke institucije

On-chain podaci pokazuju završni stadij medvjeđeg tržišta

Pokreće se decentralizirana alternativa Twitteru