On-chain podaci pokazuju završni stadij medvjeđeg tržišta

Nedavni uzlazni trend BTC-a dočekan je i s euforijom i sa skepticizmom jer su cijene porasle za 40 % u proteklom mjesecu, usprkos tekućim učincima zaraze koja se širi nakon pada centraliziranih kripto igrača.

Bitcoin je u studenom pao na čak 15 700 USD jer se kripto tržište suočilo s nelikvidnošću kripto burze FTX i medvjeđim raspoloženjem na globalnim burzama. Cijene su se uglavnom kretale između 15.700 i 17.500 dolara do prvog tjedna siječnja.

Kriptovaluta je od tada porasla, zajedno s rastom ethera (ETH), tržišta decentraliziranih financija (DeFi) i šireg tržišta dionica. Prije povlačenja, Bitcoin je ranije ovog tjedna dosegao najviše petomjesečne vrijednosti iznad 23.500 dolara.

Međutim, neki analitičari kažu da iako se sveukupno tržišno raspoloženje još ne može nazvati pozitivnim, nedavna cijena i podaci u lancu sugeriraju da bi bitcoin mogao biti u kasnijim fazama medvjeđeg tržišta.

“Početkom 2020., prije trećeg porasta bitcoina s osam zelenih svijeća, bilo je vrijeme velike volatilnosti s medvjeđim makrouvjetima. To bi moglo biti ono što će se sada događati u prvom i drugom tromjesečju 2023., rekli su analitičari kripto burze Bitfinex.

Iz Glassnodea su pak istaknuli da kratkoročni imatelji bitcoina (STH) sada prodaju s profitom, dok dugoročni imatelji (LTH) nastavljaju držati goleme promptne pozicije što je potez koji “izgleda vrlo optimističan za bitcoin”.

Također, pritisak na prodaju bitcoina od strane rudara, ključnog dijela Bitcoin ekosustava, prošlog je tjedna dosegao najniže razine u tri godine.Tokovi u lancu pokazuju da je količina bitcoina prebačena s adresa rudara na novčanike u vlasništvu burzi pala na višegodišnje najniže razine.

Rudari su subjekti koji opskrbljuju računalnu snagu bilo kojoj blockchain mreži u zamjenu za “nagrade” u obliku tokena. Ove nagrade rudari kontinuirano prodaju kako bi pokrili operativne troškove koji su prilično intenzivni. 

Neki su rudari prošle godine podnijeli zahtjev za stečaj i likvidirali posjede, pridonoseći pritisku na prodaju na tržištu. Sve manja prodaja rudara implicira slabiji prodajni pritisak od strane onih koji su odgovorni za izradu kovanica i općenito se smatra pozitivnim signalom za cijenu.

UK objavio regulatorni okvir za kripto

ARK Invest ostaje pri prognozi cijene BTC-a od milijun dolara do 2030.