UK objavio regulatorni okvir za kripto

Predloženi zakoni Ujedinjenog Kraljevstva za reguliranje kriptovaluta sugeriraju da bi njihova jurisdikcija mogla prestići svog suparnika, Europsku uniju, u utrci za upravljanjem sektorom.

Ministarstvo financija UK-a objavilo je dugo očekivani konzultacijski dokument za nadolazeću kripto regulativu Kraljevstva. Opsežan dokument od 80 stranica pokriva širok raspon tema, od algoritamskih stablecoina do nezamjenjivih tokena (NFT) i inicijalnih ponuda novčića (ICO). 

Kako je navelo Ministarstvo financija, prijedlozi nastoje staviti britanski sektor financijskih usluga na čelo kripto industrije i izbjeći tvrdokorne mjere kontrole koje su globalno dobile zamah usred kripto zime. 

Ministarstvo financija objavilo je da neće postojati poseban regulatorni režim za kriptovalute već bi one potpadale pod okvir britanskog Zakona o financijskim uslugama i tržištima iz 2000. (FSMA). Cilj je izjednačiti uvjete između kripta i tradicionalnih financija. 

Međutim, britanski glavni financijski regulator, Financial Conduct Authority (FCA), prilagodit će postojeća pravila FSMA-a za tržište digitalne imovine. Prilagodba podrazumijeva obvezu sudionika na kripto tržištu da ponove postupak registracije.

Oni su već morali proći proces prema režimu licenciranja FCA-e, ali sada će ih trebati ocijeniti “u odnosu na širi raspon mjera”.

Konzultacije oko dokumenta traju do 30. travnja

Novi režim ima širok opseg u smislu geografije, kripto vrsta i aktivnosti. Inozemne kompanije mogle bi biti prisiljene osnovati podružnicu u zemlji s obzirom na njihovu “ključnu ulogu u lancu vrijednosti kripto imovine”, navodi se u dokumentu. 

Dobra je vijest da, osim tradicionalnih financija, kripto tvrtke neće morati redovito izvještavati o svojim tržišnim podacima. Međutim, burze bi morale čuvati te podatke i učiniti ih dostupnima u svakom trenutku.

Ministarstvo financija je, za razliku od nekih svojih međunarodnih kolega, odlučilo ne zabraniti algoritamske stabilne kovanice. Umjesto toga će ih kvalificirati kao “nepokrivenu kripto imovinu”, a ne kao “stabilne kovanice”.

Unatoč tome, kripto promocije bi morale isključiti izraz “stabilan” iz marketinga algoritamskih kovanica.

Kripto zajmodavci morali bi imati jasne ugovorne uvjete i odgovarajuća financijska sredstva kako bi se izbjeglo ponavljanje kolapsa tvrtki kao što su Celsius, Voyager ili BlockFi. To implicira da je UK ispred svojih suparnika u Europskoj uniji, jer MiCA ne pokriva kriptozajmove.

Industrija je jednoglasno pozdravila dokument ističući sveobuhvatan okvir u skladu s najboljom međunarodnom praksom i nazivajući ga velikim korakom naprijed. Konzultacije će se zatvoriti 30. travnja 2023. Do tada, britanska vlada pozdravlja odgovore i prijedloge svih dionika.

Celsius objavio popis korisnika koji mogu povući svoja sredstva

On-chain podaci pokazuju završni stadij medvjeđeg tržišta