Cardano lansirao stablecoin Djed

Algoritamski stablecoin Djed, podržan nativnim tokenom ADA-om, pokrenut je na Cardanovom blockchainu nakon uspješne sigurnosne revizije.

Prema najavi novi je token nedavno završio uspješnu sigurnosnu reviziju i bio je u razvoju više od godinu dana. Djed je proizvod Cotija, developera decentraliziranih financijskih (DeFi) rješenja na Cardano blockchainu.

Djed će uz ADA-u biti podržan Shen rezervnim tokenom, koji iz Cardana opisuju kao “jedinstveni mehanizam koji će održavati cijenu stablecoina dok dugoročno pruža poticaj vlasnicima tokena. Držeći Shen, korisnici mogu zaraditi dio transakcijskih naknada.

Korisnici će navodno moći profitirati od kratkoročnih i srednjoročnih fluktuacija cijena, budući da je Djedov omjer pričuve osmišljen tako da ostane prekomjerno kolateraliziran s dovoljno rezerve u ugovoru čak i ako se cijena ADA-e smanji.

Svi vlasnici Shen-a dobivaju nagrade za delegiranje i nema razlike između onih koji su iskovali svoj Shen na Djed platformi i onih koji su ga kupili od DEX-a ili CEX-a. Shen je poticaj da se Cardano ekosustav učini prekomjerno kolateraliziranim između 400% i 800%.

Očekuje se da će ovaj novi stablecoin pružiti stabilnost i nagrade za vlasnike kroz svoju prekomjerno kolateraliziranu strukturu i sustav raspodjele naknada.

Predviđeno je da Djed ima višestruku upotrebu, uključujući alternativno bankarstvo, pozajmljivanje i doznake. Bit će integriran u ekosustav Cardano , uključujući DEX i NFT tržišta.

Ovo je jedno od posljednjih u nizu nedavnih ažuriranja koja dolaze iz Cardano mreže, a koja uključuje najavu suosnivača Charlesa Hoskinsona 12. siječnja da će se ekosustav proširiti putem prilagođenih bočnih lanaca (sidechains).

Predviđa se da će lansiranje Djeda značajno osnažiti Cardano ekosustav s povećanom skalabilnošću, provjerljivošću i kompatibilnošću.

Inače, od pada algoritamskog stablecoina Terre (UST) sredinom 2022., mnogi korisnici u kripto prostoru razvili su zazor od te određene klase imovine. Tržište algoritamskih stabilnih kovanica palo je 10 puta u odnosu na najveću vrijednost svih vremena prije incidenta na Terri.

Crna Gora u suradnji s Rippleom radi na CBDC-u

SBF mora otkriti tko mu je platio jamčevinu