Crna Gora u suradnji s Rippleom radi na CBDC-u

Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, objavio je na Twitteru da središnja banka razmatra digitalnu valutu središnje banke (CBDC) u suradnji s Rippleom (XRP).

Crnogorski premijer Dritan Abazović se sastao s izvršnim direktorom Ripplea Bradom Garlinghouseom i potpredsjednikom Jamesom Wallisom tijekom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu kako bi razgovarali o projektu digitalne valute. 

Abazović je na Twitteru objavio da je imao na umu nešto slično CBDC-u. “U suradnji s Rippleom i Centralnom bankom pokrenuli smo pilot projekt izgradnje prve digitalne valute ili stablecoina za Crnu Goru”, napisao je Abazović.

Crnogorski premijer dodao je da je sastanak bio produktivan te da se razgovaralo o razvoju platne infrastrukture koja bi omogućila veću financijsku dostupnost i inkluziju. Abazović je dodatno naglasio kako je Crna Gora otvorena za nove vrijednosti i ulaganja.

Još nije jasno koja će biti svrha digitalne valute u zemlji, ali poznato je da Crna Gora nema vlastitu nacionalnu valutu. Država koristi euro od 2002. godine, kada je uveden, iako nije dio eurozone niti članica Europske unije (EU). Crna Gora je 2008. podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Pro-kripto država s pro-kripto vladom

Crnogorska vlada već mjesecima gradi mjesto u industriji kriptovaluta. Razvija reputaciju pro-kripto države a u travnju prošle godine je održala i panel kojem je prisustvovao osnivač ethereuma Vitalik Buterin. Buterin je, navodno, tada dobio crnogorsko državljanstvo.

Uz to što je Crna Gora poznata kao jedna od nacija koje su najprijateljskije nastrojene prema kriptu, njena vlada je priznala da tehnološki napredak poput kriptovaluta mijenja svijet i unapređuje sve industrije.

Međutim, zemlja nema uspostavljen okvir koji regulira kriptovalute. Ipak, savjetuje svim tvrtkama koje posluju u zemlji i kripto mjenjačima da slijede europske smjernice koje se odnose na kripto. Država je toliko pro-kripto da dopušta kupnju nekretnina u kriptovalutama.

Što se Ripplea tiče, kompanija ima nekoliko projekata za CBDC u tijeku a nedavno je i opisala vrijednost CBDC-a, posebno za manje središnje banke koje žele unaprijediti svoja gospodarstva:

“Sve više financijskih institucija istražuje korištenje digitalne valute središnje banke kako se usvajanje tokenizacije razvija. CBDC će poremetiti financijski sektor i omogućiti milijunima uključiv pristup osnovnim financijskim uslugama po nižim cijenama.”

Nagodba SEC-a i LBRY-ja otvara put Rippleu

Cardano lansirao stablecoin Djed