Prognoze FED-ove sutrašnje odluke

Analitičari smatraju da će čelnik FED-a, Jerome Powell, pokrenuti zdravu korekciju bitcoina i cijelog tržišta.

Godina 2023. započela je pozitivno za BTC, koji je s povećanjem cijene od 40 posto nadmašio tradicionalnu rizičnu imovinu. Uspon bi mogao biti prekinut privremenim povlačenjem cijena jer će se predsjednik FED-a vjerojatno držati svog dosadašnjeg scenarija, rekli su analitičari za CoinDesk.

Fed će započeti svoj dvodnevni sastanak kasnije danas i objaviti svoju odluku o kamatnoj stopi u 19:00 UTC u srijedu. Powellova konferencija za novinare uslijedit će nakon odluke o razini povećanja u 19:30 UTC.

Nakon što je prošle godine podigao stope za 425 baznih bodova (bps), uključujući snažne pomake od 75 bps i 50 bps, očekivanja su čvrsto usmjerena na to da će Fed u srijedu usporiti tempo pooštravanja na 25 bps. 

Drugim riječima, povećanje kamatne stope od 25 baznih bodova već je uračunato u cijenu od strane tržišnih aktera. Fokus interesa će biti na tome kako Powell gleda na hlađenje inflacije i gospodarske aktivnosti. Ulagači se nadaju zaokretu prema moneternom popuštanju.

Ne treba očekivati zaokret FED-a

Izgledi su, međutim, protiv takvog ishoda, budući da su nedavni porast tržišta i pad američkog dolara ublažili financijske uvjete u gospodarstvu po prvi put od travnja. To je osujetilo napore FED-a da se suprotstavi neobuzdanim pritiscima na cijene strožim kreditnim standardima.

“Postoji velika mogućnost da će na tiskovnoj konferenciji Powell biti oštriji i ponovno pooštriti financijske uvjete. Iz tog razloga bismo mogli vidjeti zdravu kratkoročnu korekciju kripta i sve rizične imovine”, kaže Nauman Sheikh, voditelj riznice u tvrtki Wave Financial.

Sheikh je dodao da je tržište pogriješilo u procjeni o takozvanom zaokretu FED-a unatoč opetovanim upozorenjima Jeromea Powella da će stope ostati “visoke duže vrijeme”.

No, nedavno smanjenje inflacijskih očekivanja samo je ojačalo uvjerenje ulagača da će središnja banka uskoro prekinuti pooštravanje i početi smanjivati ​​stope kasnije ove godine.

Chris Weston, voditelj istraživanja u Pepperstoneu, rekao je da su financijski uvjeti olabavljeni do točke u kojoj bi Powell mogao popuštanja smatrati “neopravdanima”. To bi rizičnu imovinu, uključujući tehnološke dionice i kriptovalute, povuklo prema dolje.

Ipak, to očekivano povlačenje moglo bi biti kratkotrajno, budući da je tržište postalo prilično otporno na negativne vijesti iz FED-a i oštra upozorenja Jeromea Powella na njegovim konferencijama.

Celsius je bio Ponzi shema

Milijunaši hrle u kriptovalute