Celsius je bio Ponzi shema

Celsius je koristio novčana sredstva novih klijenata za isplate starima.

Celsius je doveo u zabludu svoje ulagače i povremeno je koristio sredstva novih klijenata za plaćanje povlačenja sredstava drugih klijenata, što je uobičajena definicija Ponzijeve sheme, rekla je neovisna ispitivačica Shoba Pillay za stečajnom sucu u New Yorku.

Sud je u rujnu zatražio od Shobe Pillay da ponudi izvanjski pogled na događaje u kripto zajmodavcu, a sada je objavio izvještaj o poslovanju tvrtke prije stečaja koji je proglašen u srpnju.

U svakom ključnom pogledu način na koji je Celsius definirao ugovor s klijentima do rizika koje je preuzeo s njihovom kripto imovinom i sam način na koji je Celsius vodio svoje poslovanje značajno se razlikovao od onoga što je Celsius govorio svojim klijentima, napisala je Pillay.

Obećanja o sustavu pozajmljivanja pod vodstvom zajednice koji nudi raskošne povrate i financijsku slobodu sukobljavala su se sa stvarnošću u kojoj je sama tvrtka uglavnom stvarala tržište izvornog tokena CEL i nije bila otvorena s klijentima o rizicima s kojima su se suočavali, dodaje Pillay.

U travnju 2022. i sam Celsiusov stručnjak za implementaciju tokena Dean Tappen opisao je Celsiusovu praksu kao “vrlo Ponzi”.

Celsiusovi problemi počeli davno prije 2022.

Dana 12. lipnja, Celsius je pauzirao povlačenja klijenata i da to nije učinio, “novi depoziti klijenata neizbježno bi postali jedini tekući izvor za financiranje povlačenja”, smatra Pillay.

Međutim, dodala je Pillay, “Celsiusovi problemi nisu započeli 2022. Naprotiv, ozbiljni problemi datirali su barem iz 2020., nakon što je Celsius počeo koristiti imovinu kupaca za financiranje operativnih troškova i nagrada.”

Citiran je još jedan neimenovani Celsiusov menadžer koji je rekao “potrošili smo svu našu gotovinu plaćajući izvršne direktore i pokušavajući podupirati neto vrijednost prvog čovjeka Celsiusa Alexa Mashinskog u CEL tokenu.”

Unatoč opetovanom ponavljanju da ne prodaje CEL i unatoč tome što zaposlenici interno govore da je prava vrijednost tokena nula, Mashinsky je prodao 25 ​​milijuna tokena u vrijednosti od najmanje 68,7 milijuna dolara između 2018. i bankrota, rekla je Pillay. 

Pillay kaže i da su Mashinskyjeve tvrdnje medijima i na društvenim mrežama da “uvijek ima 200% kolaterala” bile “daleko od istine”, s 14% Celsiusovih institucionalnih zajmova u prosincu 2020. u potpunosti neosiguranim.

BlockFi prodaje svoju imovinu

Prognoze FED-ove sutrašnje odluke