Andrew Tate savjetuje kako izbjeći porez koristeći BTC

Video Andrewa Tatea, koji je osma najguglanija osoba u 2022. godini, objavio je kazneni odvjetnik Bruce Rivers. Međutim, strategija za izbjegavanje poreza koju je Tate reklamirao vjerojatno bi bila u suprotnosti sa zakonom u mnogim jurisdikcijama.

Sve su vijesti prenijele da je Andrew Tate, britansko-američki influencer i peterostruki svjetski prvak u kickboxingu, uhićen prošlog mjeseca u Bukureštu i da trenutno sjedi u zatvoru zbog optužbi za trgovinu ljudima, seksualni napad i stvaranje organizirane kriminalne grupe.

Ali sada su isplivale i Tateove kripto lekcije. U videu objavljenom na YouTubeu, čini se da se influencer hvalio korištenjem bitcoina (BTC) kako bi izbjegao plaćanje poreza. Video prikazuje isječke u kojem priznaje više nezakonitih radnji, uključujući prijevaru i utaju poreza. 

Isječke je prikupio i objavio kao dio pravne analize popularna YouTube ličnost i kazneni odvjetnik, Bruce Rivers. U isječcima Tate s ponosom opisuje kako je koristio bitcoin da prevari nesvjesne seksualne radnice i poreznike.

Prema britanskim medijima, bivši kickboksač tvrdi da je zarađivao 600.000 dolara mjesečno od unosnog poslovanja s web kamerama koje je zapošljavalo 75 seksualnih radnica diljem svijeta. 

U videu koji je objavio Rivers, čini se da Tate opisuje kako upotrijebiti bitcoin za zaobilaženje tradicionalnog bankarskog sustava i izbjegavanje poreza iskorištavanjem prednosti Chaturbatea – platforme web kamera za odrasle s opcijom isplate bitcoina izvođačima.

Čeka li Tatea optužba za izbjegavanje plaćanja poreza?

Nije jasno je li Tate sugerirao da vjeruje da su isplate bitcoinima neoporezive ili da je najveća kriptovaluta korisna za izbjegavanje oporezivanja prihoda. “Primate plaću u bitcoinima tako da ne morate nikome plaćati porez”, rekao je Tate.

Njegovi komentari ukazuju na nerazumijevanje stvarnosti koju su se globalne financijske vlasti potrudile naglasiti. Iako bi bitcoin mogao biti jedna od velikih tehnoloških inovacija našeg vremena, on nije iznad zakona, a isplate prihoda primljene u BTC-u jasno su oporezive u većini jurisdikcija.

Ono što Tate vjerojatno pokušava reći jest da su kripto transakcije anonimne i da ih porezne vlasti neće moći pronaći što je jako daleko o istine. Porezne vlasti u EU su možda spore, ali znaju svoj posao. Dodatno, većina ih ima softver za praćenje blockchaina i na kraju će pronaći prekršitelja.

Uostalom, već je nekoliko online kripto istražitelja ustvrdilo da su identificirali BTC novčanike koji pripadaju Tateu. Ranije ovog mjeseca, stranica za kripto vijesti Protos također je tvrdila da je pronašla jedan od Tateovih bitcoin novčanika.

Podaci pokazuju da taj novčanik trenutačno ima oko 8 BTC-a, ali je primio više od 114 BTC-a (otprilike 2,6 milijuna USD) od kolovoza 2021. Sredstva su se prenosila tijekom vremena, a posljednje povlačenje od otprilike 6,5 BTC-a izvršeno je 12. prosinca 2022.

Čelnik Trona, Justin Sun, tvrdi da će Kina usvojiti TRX

Dnevni pregled 30.01.’23. – Najbolji početak godine od 2013.