Prihod od rudarenja BTC-a skočio 50 posto

Prihod od rudarenja bitcoina skočio je 50 % u jednom mjesecu, na 23 milijuna dolara, signalizirajući mogući oporavak.

Dugogodišnja borba za opstanak rudarskih ekosustava počela se isplaćivati. U prvom mjesecu 2023. rudarska zajednica doživjela je povećanje prihoda od 50% kroz nagrade za rudarenje i naknade za transakcije s 15,3 milijuna dolara 1. siječnja na gotovo 23 milijuna dolara u rasponu od 30 dana.

28. prosinca 2022. prihod od rudarenja Bitcoina pao je na 13,6 milijuna dolara po prvi put od listopada 2020. To je, zajedno s rastućim cijenama energije usred geopolitičkih napetosti, nametnulo ogroman financijski pritisak na rudarske tvrtke, prisilivši neke na zatvaranje.

Kako se sve više rudara pridružuje osiguravanju decentralizirane Bitcoin mreže, hashrate nastavlja dosezati nove vrhunce svih vremena. U vrijeme pisanja, hashrate Bitcoina iznosio je oko 300 egzahaša po sekundi.

Sukladno tome rasla je i razina kompliciranosti rudarenja bitcoina koja predstavlja računsku snagu potrebnu za rudarenje jednog BTC-a. Ažurira se otprilike svaka dva tjedna, a postaje sve viša kako sve više rudara ulazi u mrežu i niža kada odu.

Nova najveća vrijednost svih vremena

Konkretno, razine kompliciranosti rudarenja bitcoina dosegnule su novu najveću vrijednost svih vremena, porasvši za otprilike 4,68% sa 37,59 bilijuna u nedjelju na 39,35 bilijuna egzahaša po sekundi. u vrijeme pisanja.

No, ono što je problematično jest da hashrate postaje sve centraliziraniji, s nekoliko rudarskih bazena koji kontroliraju većinu hashratea. Podaci Mempoola pokazuju da više od 50% ukupnog hashratea drže Antpool i Foundry USA. 

Foundry je nekoliko tjedana držao hashrate od preko 30%. Također je postao prvi rudarski bazen koji nije kineskog porijekla koji je predvodio Mempoolov popis 2021. godine, zahvaljujući zabrani rudarenja bitcoina u Kini.

U to je vrijeme Foundry USA držao 17% ukupnog hashratea, s tim da se njegov udio povećao na prosječnih 34,1%. Iza Foundry USA dolazi Antpool s oko 18% ukupnog hashratea. Antpool je bio najveći bazen, ali je na njega ozbiljno utjecala kineska zabrana kripto rudarenja.

Povećana centralizacija sustava za rudarenje Bitcoina nosi određene rizike, poput napada od 51%. Takav napad dogodio se na drugim Proof-of-Work blockchainovima kao što je Ethereum Classic.

Circle objavio izvješće o rezervama – USDC siguran

Čelnik Trona, Justin Sun, tvrdi da će Kina usvojiti TRX