EU uvodi strože zakone za banke povezane s kriptom

Europski zakonodavci odobrili su paket promjena koje će nametnuti nove oštre zahtjeve bankama koje posluju s kriptovalutama.

Odbor za ekonomska i monetarna pitanja Europskog parlamenta danas je usvojio međustranačke kompromise koji će od banaka zahtijevati da drže više kapitala kako bi se zaštitili od potencijalnih gubitaka u kriptovalutama.

Usvojene mjere uključuju zahtjev za banke da objave jesu li izložene kriptovalutama. Također banke će morati držati euro vlastitog kapitala za svaki euro koji drže u kriptovaluti. Da bi nova pravila postala zakon, trebat će odobrenje Europskog parlamenta, kao i ministara financija EU-a.

No, što se EU i kripta tiče, ovo je trek početak regulative. Europska komisija će tako u svibnju objaviti nacrt zakona za podupiranje digitalnog eura, a također će iznijeti i svoju strategiju o virtualnim svjetovima.

Dok Europska središnja banka tek treba odlučiti hoće li izdati digitalnu valutu središnje banke (CBDC), Komisija je naznačila da bi mogli biti potrebni novi zakoni kako bi digitalni euro potvrdio svoj status zakonskog sredstva plaćanja i kako bi se postavila pravila protiv pranja novca.

Komisija bi trebala objaviti nacrt zakona 24. svibnja. Na parlamentu i vladama EU-a je da “razmotre nijanse oko slučajeva korištenja digitalnog eura” i “tehnologije koja će se koristiti”, rekla je Mairead McGuinness, povjerenica Europske unije za financijske usluge.

Zakonodavci, koji bi morali potpisati svaki od McGuinnessovih prijedloga, čini se da su skeptični oko toga ima li inicijativa ikakvu stvarnu vrijednost, odnosno koju prednost donosi digitalni euro pred trenutnim sustavima plaćanja.

Zasebna inicijativa o virtualnim svjetovima je zakazana za 3. svibnja, a predvodit će je povjerenica EU-a za konkurenciju i digitalna pitanja Margrethe Vestager. No, teško da će predlagati nove zakone.

Riječi bi moglo biti o Metinom prodor u virtualne svjetove s obzirom da su dva Vestagerina dužnosnika ranije izrazila zabrinutost da bi velike tvrtke mogle dominirati metaverzumom i naštetiti konkurenciji.

Genesis će ovaj tjedan riješiti sporove s vjerovnicima

Ethereum uspješno testirao spremnost na nadogradnju Shanghai