Garlinghouse smatra da bi tužba SEC-a protiv Ripplea mogla biti riješena do lipnja

Izvršni direktor Ripplea, Brad Garlinghouse, očekuje da će dugotrajni spor tvrtke s Američkom komisijom za vrijednosnice i burzu (SEC-om) biti okončan za nekoliko mjeseci i ostaje uvjeren u povoljan ishod.

Govoreći za CNBC na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj, Garlinghouse je rekao da bi ta presuda mogla doći već u lipnju jer su sada obje strane u potpunosti iznijele svoje argumente pred Okružnim sudom SAD-a:

„Odluku suca očekujemo svakako 2023. godine. Zapravo nemate kontrolu nad time kada sudac donosi svoje odluke. Ali optimističan sam da ćemo u nadolazećim jednoznamenkastim mjesecima s time završiti.“

Garlinghouse i investitori vjeruju da će činjenice, zakon i sud nakraju stati na stranu Ripplea. Izvršni direktor Ripplea nije propustio još jednom prozvati SEC zbog, kako kaže, izostanka regulatorne jasnoće.

„Nijednom mi nisu rekli da misle da bi XRP mogao biti vrijednosni papir. Nakon toga se ispostavilo da su to cijelo vrijeme mislili, ali nam to nisu rekli, već su podnijeli tužbu. To ne izgleda kao pravo partnerstvo između javnog i privatnog sektora.“

Napominjući da ishod slučaja također ima goleme implikacije za industriju kriptovaluta, Garlinghouse je ponovio da će se Ripple eventualno nagoditi samo ako bude jasno da XRP nije vrijednosni papir.

Međutim, SEC i čelnik Gary Gensler vrlo su otvoreno rekli da oni gotovo sve kriptovalute smatraju vrijednosnim papirima, što u tom kontekstu ostavlja vrlo malo prostora za nagodbu.

Garlinghouse je dodao da bi SEC trebao obratiti pozornost na neke od zemalja koje su više prijateljski nastrojene prema kriptu i koje su okrenute prema pozitivnijim propisima koji ne guše inovacije.

Među zemljama o kojima je pohvalno govorio jesu Ujedinjeni Arapski Emirati, Japan, Singapur, Švicarska i Velika Britanija.

Podsjetimo, SEC je tužbu pokrenuo u prosincu 2020., tvrdeći da je Ripple nezakonito prodao svoj XRP token kao neregistrirani vrijednosni papir. Ripple je dugo osporavao tu tvrdnju, tvrdeći da ona ne predstavlja investicijski ugovor prema Howeyjevom testu.

BTC prema 30k prije novog dna

Avalancheov DEX Trader Joe diže vrijednost svojem tokenu