U Srbiji uhićeno 14 osoba u sklopu istrage Nexa

U operaciji su pretražena četiri pozivna centra i 18 drugih mjesta, pri čemu je 14 osoba uhićeno u Srbiji i jedna u Njemačkoj.

Vlasti su razbile operaciju kripto prijevara koja je djelovala iz Bugarske, Cipra i Srbije, kojom su žrtve prevarene za najmanje desetke milijuna eura, priopćio je Eurojust, prekogranična agencija Europske unije za borbu protiv organiziranog kriminala.

„Mreža je djelovala profesionalno i uspostavljala pozivne centre koji su prevarili brojne žrtve u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Australiji i Kanadi za najmanje desetke milijuna eura“, naveo je Eurojust.

Sveukupno je ispitano više od 250 osoba i zaplijenjeno više od 150 računala, razne elektroničke opreme i sigurnosnih kopija podataka, tri automobila, dva luksuzna stana, milijun dolara u kriptovalutama i 50.000 eura u gotovini.

Operacija je uključivala privlačenje potencijalnih ulagača internetom, kontaktiranje s njima telefonom i mamljenje na mala ulaganja koja su donijela početne dobitke. Žrtve su zatim poticane da ulože više novca, koji su kasnije izgubile.

Kriminalci su upravljali pozivnim centrima iz Srbije koristeći tehnološku infrastrukturu u Bugarskoj, a prihode su prali na Cipru.

Nexo će tužiti Bugarsku

Spomenimo kako je Nexo najavio da će tužiti Bugarsku nakon masovnih racija u uredima tvrtke u Sofiji. Nexo smatra da su racije u njihovim uredima bile protuzakonite i da su pokazale potpunu nesposobnost onih koji provode tu sramotnu akciju. 

Tvrtka je naglasila da Nexo ne nudi nikakve usluge stanovnicima Bugarske zbog potencijalnih problema s lokalnom upravom. Također je ponovila da posluje u skladu sa zahtjevima protiv pranja novca, kao i sa sankcijama protiv Rusije.

Nexo je uvjeren da će dobiti spor i tako nadoknaditi štete prouzročene istragom, navodeći: „Odštete koje će Bugarska platiti bit će rekordan iznos od stotina milijuna, ali, nažalost, ići će na teret bugarskih poreznih obveznika.“

Izjava Nexa uslijedila je nedugo nakon što je tvrtka navodno doživjela goleme odljeve usred izvješća o istrazi. Međutim, glasnogovornik Nexa to je zanijekao. 

„Trenutačni odljevi na platformi koje vidimo normalni su s obzirom na ukupne tržišne uvjete“, rekao je predstavnik Nexa. Glasnogovornik je dodao da su odljevi činili 2 % Nexove ukupne imovine pod upravljanjem, koja iznosi 2,3 milijarde dolara.

Wyre ukinuo ograničenje povlačenja sredstava

SEC krenuo u akciju protiv Genesisa i Geminija