Sjevernokorejski hakeri odgovorni za trećinu svih cyber krađa

Sjeverna Koreja navodno je prošle godine ukrala više od milijardu dolara iz sektora kriptovaluta kroz aktivnosti Lazarus grupe.

Sjeverna Koreja već je godinama povezana s nizom visokoprofilnih hakiranja i krađa digitalne imovine, uključujući pljačku bangladeške središnje banke 2016. tešku 81 milijun dolara i hakiranje japanske burze kriptovaluta Coincheck 2018. u iznosu od 250 milijuna dolara.

Međutim, nisu samo nezakonite aktivnosti te koje pokreću sjevernokorejsko zanimanje za kriptovalute i blockchain tehnologiju. Nedavna izvješća sugeriraju da se zemlja sve više okreće digitalnoj imovini kao načinu izbjegavanja međunarodnih sankcija i radi zarade. 

Dakle, jedan od glavnih pokretačkih čimbenika jest relativna anonimnost digitalnih transakcija, što zemlji olakšava prijenos novca preko granica bez otkrivanja.

Osim toga, mnoge burze kriptovaluta rade izvan tradicionalnih financijskih sustava, zbog čega je manje vjerojatno da će biti podvrgnute istim vrstama sankcija i propisa kao tradicionalne banke.

Zabrinutost SAD-a

Zemlja također želi iskoristiti rastuće globalno tržište za kriptovalute i blockchain tehnologiju. Sjeverna Koreja ima velik broj visokokvalificiranih računalnih znanstvenika i inženjera, a vlada te zemlje uložila je zajedničke napore da poboljša svoje sposobnosti u tim područjima.

Zapravo, Sjeverna Koreja čak je i počela održavati vlastite konferencije o kriptovalutama, koje privlače sudionike iz cijelog svijeta. Te konferencije nisu samo prilika za zemlju da pokaže svoje sposobnosti nego i da dokaže da uči od drugih i da potencijalno uspostavi vrijedne poslovne veze.

Sve veći interes Sjeverne Koreje za kriptovalute i blockchain tehnologiju zabrinjavajući je razvoj događaja za SAD i njegove saveznike jer uz izbjegavanje međunarodnih sankcija povećava i mogućnost da država koristi digitalnu imovinu za financiranje svojih vojnih i nuklearnih programa.

Američka vlada poduzela je korake za rješavanjem te prijetnje, uključujući nametanje sankcija sjevernokorejskim pojedincima i subjektima povezanima s kibernetičkim napadima i krađom kriptovaluta. Međutim, SAD će morati i pronaći dobar balans u borbi s tim izazovom.

S jedne strane mora poduzeti korake za ometanjem nezakonitih digitalnih transakcija, ali s druge strane mora i imati na umu potencijalne koristi koje blockchain tehnologija i digitalna imovina mogu donijeti, a ne nepotrebno gušiti inovacije u tim područjima.

Dnevni pregled 12.01.’23. – Genesis dužan milijarde, slijedi novo dno za kripto?

Crypto.com otpušta 20 posto radne snage