Genesis dužan tri puta više nego što se mislilo

Digital Currency Group mogao bi prodati imovinu iz svog portfelja poduzetničkih ulaganja kako bi došao do sredstava za pomoć Genesisu, svojoj tvrtki kćeri, da pokrije manjak od tri milijarde dolara.

To znači da bi DCG-ovi udjeli u više od 200 kripto projekata, uključujući podatkovnu tvrtku Dune Analytics, Ethereum block explorer Etherscan, kripto burzu Coinbase i izdavatelja USD Coin Circle, mogli uskoro biti na prodaju.

Portfelj je vrijedan oko 500 milijuna dolara, prema izvješću Financial Timesa. Priča se da se Genesis bori da ostane na površini od sredine studenog, kada je kompanija obustavila povlačenje klijenata za svoj kreditni ogranak navodeći kao razlog izloženost FTX-u.

Ali poruke Genesisa o opsegu njihove izloženosti nedosljedne su. Dana 10. studenog tvrtka je na Twitteru objavila da njezino poslovanje s derivatima ima približno 175 milijuna dolara zaključanih na FTX računu za trgovanje. 

„Ovo ne utječe na naše aktivnosti stvaranja tržišta“, naveo je Genesis u to vrijeme. „Nadalje, naš operativni kapital i neto pozicije u FTX-u nisu bitni za naše poslovanje. Okolnosti koje okružuju FTX nisu spriječile potpuno funkcioniranje naše trgovačke franšize.“

Spor s Geminijem

Kao popratni učinak zamrznutih isplata, Geminijev proizvod Earn, koji koristi Genesis kao partnera za posuđivanje, morao je zamrznuti isplate klijenata. Procjenjuje se da Genesis duguje klijentima kripto burze koji su osnovali blizanci Winklevoss 900 milijuna dolara.

Prethodno se smatralo da Genesis ima procijenjeni manjak od milijardu dolara. Prema Cameronu Winklevossu, Genesis je posudio više od 2,3 milijarde dolara sada nepostojećem hedge fondu Three Arrows Capital, ostavljajući ga s gubitkom od 1,2 milijarde dolara kada je 3AC propao.

Gemini je naveo da je pozajmio više od 900 milijuna dolara vrijednih depozita klijenata Genesisu u sklopu njihovog Earn programa. Više od 340.000 korisnika pogođeno je sporom Gemini Earna i Genesis Globala.

Otada dvije tvrtke razmjenjuju ozbiljne kritike i optužbe. Ranije ovog tjedna, izvršni direktor i suosnivač Geminija, Cameron Winklevoss, javno je optužio kripto brokera Genesis i DCG za računovodstvenu prijevaru.

Istog dana, izvršni direktor DCG-a, Barry Silbert, uzvratio je na ono što je nazvao još jednim očajničkim i nekonstruktivnim reklamnim trikom, rekavši da tvrtka čuva sve pravne lijekove kao odgovor na te zlonamjerne, lažne i klevetničke napade.

SBF za kolaps FTX-a optužio Binance

Dnevni pregled 12.01.’23. – Genesis dužan milijarde, slijedi novo dno za kripto?