Opsežne istrage Nexovih zaposlenika

Kripto zajmodavac Nexo predmet je opsežne istrage u Bugarskoj, dok tužitelji istražuju moguće pranje novca, porezne prekršaje, računalne prijevare i druga kaznena djela.

Više od 300 ljudi uključeno je u operaciju u glavnom gradu zemlje, Sofiji, navodi se u priopćenju bugarskog tužiteljstva, uz dodatak da su u tijeku aktivne istražne radnje u cilju neutraliziranja nezakonitog kriminalnog djelovanja kripto banke Nexo.

Dužnosnici također kažu da imaju dokaze da je najmanje jedna osoba koja je koristila platformu za prijenos kriptovaluta službeno proglašena financijerom terorističkih aktivnosti.

Slučaj je dospio u širu javnost nakon što je lokalna medijska stranica BNT jutros izvijestila da su Nexovi uredi u Sofiji pretreseni u sklopu istrage o financijskim zločinima, uključujući kršenja međunarodnih sankcija protiv Rusije.

Suosnivač Nexa, Antoni Trenchev, potvrdio je raciju za Bloomberg, dodajući da se bugarske vlasti raspituju o bugarskom entitetu grupe koji ne radi s klijentima, već ima samo funkcije povezane s OpEx-om (operativnim troškovima). 

Iz Nexa su pak rekli da surađuju s relevantnim tijelima i regulatorima. Tvrtka je također inzistirala na tome da je uvijek davala sve od sebe kako bi se pridržavala regulatornih standarda.

„Nažalost, s nedavnim regulatornim udarom na kriptovalute, neki su regulatori nedavno usvojili pristup tipa prvo udari, a potom postavljaj pitanja“, rekli su iz Nexa. „U korumpiranim zemljama to je na granici reketiranja, ali i to će proći.“

Operacija je navodno pokrenuta prije nekoliko mjeseci, a osim svega navedenog navodno se istražuje i veza između Nexa i najtraženije kripto varalice Ruje Ignatove, nestale osnivačice Ponzi sheme OneCoin. Ali službene izjave još ne spominju OneCoin.

Osnovan 2018., Nexo omogućava korisnicima da zarade kamate na svoje neaktivne kriptovalute, kao i da uzmu gotovinske zajmove podržane kripto valutama. Tvrtka se prvi put susrela s problemima u Sjedinjenim Državama prošle godine.

Nexo je nakraju odlučio postupno prekinuti poslovanje u SAD-u nakon što nije uspio pronaći dijalog s lokalnim regulatorima.

Gates ne smatra da je Web3.0 velika stvar

SBF za kolaps FTX-a optužio Binance