DCG pod istragom Ministarstva pravosuđa SAD-a

Digital Currency Group (DCG) Barryja Silberta istražuju Istočni okrug New Yorka Ministarstva pravosuđa (DOJ-a) i Komisija za vrijednosnice i burzu SAD-a (SEC), navodi Bloomberg.

Spomenuti subjekti ispituju interne financijske transfere između DCG-a i tvrtkine kripto jedinice Genesis. Tužitelji iz ureda istočnog okruga DOJ-a u New Yorku zatražili su intervjue i dokumente od DCG-a i Genesisa.

SEC je navodno u sličnoj ranoj fazi vlastite istrage. U Bloombergovom izvješću koje se poziva na osobe upoznate s tim pitanjem navodi se da ni Genesis ni DCG nisu optuženi za nedjelo, odnosno zasad nije podignuta nikakva optužnica.

Među podružnicama DCG-a su Genesis, Grayscale Investments, medijska kuća CoinDesk, burza kriptovaluta Luno i tvrtka za rudarenje bitcoina Foundry.

U lipnju 2022. Genesis Trading bio je suočen s velikim gubicima nakon pada kripto hedge fonda Three Arrows Capital, a kasnije je podnio zahtjev za 1,2 milijarde dolara zajma od matične kompanije DCG. 

Na Genesis je također negativno utjecao kolaps FTX-a. Prema objavi, tvrtka je imala 175 milijuna dolara zaključanih na FTX računu za trgovanje.

Tvrtkina jedinica za pozajmljivanje također je obustavila povlačenja zbog problema s likvidnošću u studenom i poduzela velika otpuštanja tijekom proteklih nekoliko mjeseci, gotovo prepolovivši broj zaposlenih od kolovoza, a šuškalo se i o podnošenju zahtjeva za stečajem prema Poglavlju 11.

Genesisovi problemi dodatno su složeni jer duguje i 900 milijuna dolara kripto burzi Gemini, s kojom su upravljali proizvodom pod nazivom Gemini Earn u kojem investitori mogu zaraditi do 8 % kamata na svoje zaključane kripto valute. 

Gala eksplodirala i ušla u top 100 kriptovaluta

Dnevni pregled 09.01.’23. – Snažan rast većine kriptovaluta