Hong Kong želi postati središte kripto industrije

Hong Kong daje sve od sebe da osigura odgovarajuću količinu infrastrukture za kripto tržište kako bi se oslobodio potencijal tehnologija poput Weba3.

Prema financijskom tajniku Hong Konga, Paulu Chanu, lokalna vlada i regulatori otvoreni su za suradnju s kripto i fintech startupima u 2023. godini. Chan je izjavio da je Hong Kong postao čimbenik koji povezuje visokokvalitetne tvrtke virtualne imovine.

Rekao je da je vlada Hong Konga u posljednja dva mjeseca primila puno zahtjeva za postavljanjem globalnog sjedišta u Hong Kongu od tvrtki povezanih s kriptom. Mnoge tvrtke iz industrije također su izrazile spremnost proširiti poslovanje u Hong Kongu ili izaći na lokalne burze.

Spomenuo je da su hongkonški zakonodavci u prosincu donijeli zakon o uspostavi sustava licenciranja za pružatelje usluga virtualne imovine. 

Novi regulatorni okvir osmišljen je tako da kripto burzama pruži isti stupanj tržišnog priznanja kao onaj koji se trenutačno primjenjuje na tradicionalne financijske institucije.

Chen je također istaknuo da hongkonški dužnosnici i regulatori provode niz pilot projekata kako bi testirali potencijalne prednosti virtualne imovine i istražili povezane aplikacije. Jedna od inicijativa uključuje izdavanje tokeniziranih zelenih obveznica vlade Hong Konga.

Hong Kong je postupno potvrđivao svoj pro-kripto stav tijekom cijele prošle godine, postavši tako zemlja koja je bila najspremnija za kripto u 2022. Sredinom prosinca, država je pokrenula dva fonda kojima se trguje na burzi (ETF) za ročnice kriptovaluta.

Fondovi su i prije samog lansiranja prikupili više od 70 milijuna dolara. Događaj je uslijedio ubrzo nakon što je čelnik hongkonške Komisije za vrijednosne papire objavio da je Hong Kong voljan razlikovati svoj pristup kripto regulaciji od kineske zabrane kripto valuta koja je provedena 2021.

Vrh FTX-a trošio desetke milijuna dolara neposredno prije stečaja

Gala eksplodirala i ušla u top 100 kriptovaluta