Regulatori FTX-u oduzimaju milijune u dionicama Robinhooda

Ministarstvo pravosuđa SAD-a na saslušanju pred stečajnim sudom u Delawareu navelo je da je od FTX-a preuzelo skrbništvo nad 460 milijuna dolara dionica Robinhooda.

Američki dužnosnici zaplijenili su imovinu povezanu s FTX-om i tvrtkinim bivšim izvršnim direktorom, Samom Bankman-Friedom, što uključuje 56 milijuna dionica Robinhooda u vrijednosti od otprilike 460 milijuna dolara.

U svibnju 2022. tadašnji izvršni direktor Sam Bankman-Fried i suosnivač FTX-a, Gary Wang, osnovali su holding pod nazivom Emergent za kupnju udjela u javnoj platformi Robinhood. 

U izjavi pod prisegom podnesenoj u prosincu Bankman-Fried i Wang rekli su da su koristili sredstva uzeta u zajmovima od Alameda Researcha u ukupnom iznosu od 546 milijuna dolara za kupnju dionica.

Odvjetnik FTX-a primijetio je na raspravi da je vlasnik dionica nejasan. Vjerojatni potraživač dionica, osim vjerovnika FTX-a, uključuje i BlockFi. BlockFi tvrdi da mu je dionice obećao SBF i da je tvrtka koja je sada u stečaju tužila SBF-a kako bi dobila založene dionice.

„Zaplijene koje su se dogodile naložio je sud u vezi kriminalnih radnji u južnom okrugu New Yorka u odnosu na gospodina Bankmana, gospođicu Ellison i gospodina Wanga“, rekao je u srijedu FTX-ov odvjetnik James Bromley. 

Bankman-Fried, Wang i bivša izvršna direktorica Alameda Researcha, Caroline Ellison, suočeni su s nizom optužbi, uključujući bankovne i elektronske prijevare, pranje novca i zavjeru.

Ako budu proglašeni krivima po svim točkama optužnice, trojac bi ostatak života mogao provesti u saveznom zatvoru.

Sljedeće sudsko ročište zakazano je za 20. siječnja 2023., a predsjedavajući sudac rezervirao je cijeli dan u kalendaru kako bi se usredotočio na FTX, dionice Robinhooda i sve dodatne povezane događaje.

Volumen prodaje NFT-a gotovo neokrznut kripto zimom

Logan Paul prijeti tužbom Coffeezilli