Korisnici Gemini Earna tuže Genesis

Tri korisnika programa Gemini Earn podnijela su kolektivnu tužbu protiv kripto brokera Genesis i matične tvrtke Digital Currency Group (DCG).

Genesis je bio primarni partner za Gemini Earn, uslugu koju je nudila popularna burza kriptovaluta Gemini, koja je korisnicima omogućila da polože svoje kriptovalute i dobiju prinose između 0,45 i 8 % kamata, slično bankovnom računu.

Povlačenja s usluge Earn obustavljena su sredinom studenog zbog financijskih problema s Genesisom, koji su uključivali zarazu od propale kripto burze FTX. Tužitelji tvrde da su Genesis i DCG prekršili svoj ugovor s njima pokušavajući prikriti svoju nesolventnost.

U podnesku se navodi da je Genesis prekršio sporazum kada je postao insolventan u ljeto 2022. i da je tada pokušao prikriti svoju insolventnost orkestriranjem lažne transakcije sa svojom matičnom tvrtkom DCG.

Tom je transakcijom DCG navodno kupio pravo na naplatu duga od 2,3 milijarde dolara koji je Genesisu dugovao propali hedge fond Three Arrows Capital za mjenicu od 1,1 milijarde dolara koja dospijeva 2033. godine.

I Gemini napao Genesis

Uz gore navedene optužbe, tužba tereti Genesis i za sudjelovanje u prodaji neregistriranih vrijednosnih papira.

Optužba dolazi nakon što je slična optužba podignuta protiv Gemini Earna u zasebnoj zajedničkoj tužbi podnesenoj krajem prosinca, u kojoj se tvrdi da su tvrtkine usluge kriptoulaganja s visokim kamatama trebale biti klasificirane kao vrijednosni papiri.

Nisu samo kupci ti koji stvaraju pritisak na Genesis. Napetosti s kripto burzom Gemini također se zahuktavaju.

U otvorenom pismu osnivaču DCG-a, Barryju Silbertu, objavljenom na Twitteru, osnivač Geminija, Cameron Winklevoss, optužio je Silberta za zavlačenje, tražeći da riješi problem više od 900 milijuna dolara zaključanih sredstava koja navodno duguje klijentima Gemini Earna.

Winklevoss je naveo da je Silbert dosad odbijao sjesti za stol s Geminijem kako bi iznašli rješenje i da vrijeme ističe, a da tvrtka ne radi ništa kako bi okončala tu noćnu moru. Uz to je zatražio od Silberta da se javno obveže na rješavanje tekućeg zastoja do 8. siječnja 2023.

Dnevni pregled 30.12.’22. – SBF posjetio Bijelu kuću barem četiri puta

Protekla godina najgora ikada po prijevarama i hakiranjima