Ulagači tuže kripto burzu Gemini i blizance Winklevoss

U kolektivnoj tužbi podnesenoj Okružnom sudu SAD-a za južni okrug New Yorka, investitori optužuju tvrtku i njene osnivače za prijevaru i kršenje Zakona o burzi.

Gemini Trust Co. i tvrtkini osnivači Tyler i Cameron Winklevoss suočeni su sa kolektivnom tužbom zbog tvrdnji da je ta kripto burza prodala kamatonosne račune, a nije ih registrirala kao vrijednosne papire.

Gemini, koji su Cameron i Tyler Winklevoss osnovali 2015., imao je vlastiti proizvod visokog prinosa pod nazivom Gemini Earn koji je korisnicima omogućavao da polože svoju kriptovalutu uz kamatu, slično bankovnom računu, nudeći povrat između 0,45 i 8 %, ovisno o kriptu.

Gemini je prošlog mjeseca naglo obustavio povlačenja za Earn nakon što se Genesis Global, ključni partner burze u tom proizvodu, suočio s krizom likvidnosti usred zaraze izazvane kolapsom FTX-a, Alameda Researcha i niza drugih kripto entiteta.

Prema izvješćima koja su objavljena ranije ovog mjeseca, Genesis i matična tvrtka Digital Currency Group (DCG) duguju Gemini Earn korisnicima 900 milijuna dolara.

U svojoj pritužbi investitori su rekli da je Gemini odbio ispoštovati bilo kakve daljnje otkupe investitora, učinkovito brišući sve investitore koji su još imali udjele u programu.

Tužitelji također tvrde da bi, da je proizvod Gemini Earn bio registriran, ulagači dobili informacije koje bi im omogućile bolju procjenu povezanih rizika. U objavi na svojoj web stranici burza je navela da nastavlja raditi s Genesisom i DCG-om, da radi najvećom hitnošću i da sve strane ostaju angažirane i surađuju.

Gemini je u utorak podijelio još jednu objavu, navevši da je tvrtka nastavila raditi tijekom božićnih praznika na rješavanju problema. Prema Geminiju, više informacija očekuje se do kraja ovog tjedna.

Terra Luna Classic ponovno u top 40 kriptovaluta

Microstrategy ne staje s kupnjom BTC-a