Caroline Ellison sve priznala

Caroline Ellison, bivša izvršna direktorica propale trgovačke tvrtke Alameda, priznala je na sudu pružanje materijalno pogrešnih financijskih izvješća Alamedinim zajmodavcima.

Prema transkriptu njezinog govora u sudnici, Ellison je sucu Okružnog suda SAD-a, Ronnieju Abramsu, rekla: „Uistinu mi je žao zbog toga što sam učinila. Znala sam da je to pogrešno.“ Ellison je također priznala da je znala i da je riječ o protuzakonitim radnjama.

Podsjetimo, Ellison se zajedno sa suosnivačem FTX-a, Garyjem Wangom, prošlog tjedna izjasnila krivom za savezne optužbe u vezi njihovih uloga u prijevarama koje su pridonijele kolapsu FTX-a.

Oboje surađuju s Južnim okrugom New Yorka. Vijest o njihovim sporazumima o priznanju krivnje bila je tajna sve dok bivši šef FTX-a, Sam Bankman-Fried, nije bio na putu za SAD s Bahama, gdje je i uhićen.

Lažna financijska izvješća podrazumijevaju tromjesečne bilance koje su prikrile opseg Alamedinog zaduživanja koji se mjeri u milijardama dolara. Sredstva je u Alamedu upumpavala sestrinska tvrtka, kripto burza FTX.

„Složila sam se s gospodinom Bankman-Friedom i drugima da javno ne otkrivamo pravu prirodu odnosa između Alamede i FTX-a, uključujući Alamedin kreditni aranžman“, rekla je Ellison.

Svi su znali sve

Njezina je izjava potvrdila prijašnja izvješća da je Alameda uživala poseban tretman kod FTX-a, te je mogla slobodno povlačiti novac iz svoje sestrinske tvrtke.

„Razumijem da su rukovoditelji FTX-a implementirali posebne postavke na Alamedin FTX.com račun koje su Alamedi omogućile održavanje negativnih salda u raznim fiat i kripto valutama“, rekla je bivša čelnica Alamede.

Ellison dodaje kako je u praktičnom smislu aranžman omogućio Alamedi pristup neograničenoj kreditnoj liniji bez potrebe davanja kolaterala, bez plaćanja kamata na negativna stanja i bez podlijeganja FTX.com protokolima likvidacije.

Što se tiče Bankman-Frieda, Ellison kaže da su on i drugi čelnici dobili zajmove od Alamede, koja je u međuvremenu napravila brojna nelikvidna ulaganja. Kako bi otplatila te zajmove, skupina se dogovorila da posudi milijarde dolara od FTX-a.

„Razumijem da je FTX morao koristiti sredstva klijenata za financiranje zajmova Alamedi. Većina klijenata FTX-a nije očekivala da će FTX posuditi njihovu digitalnu imovinu i depozite u fiat valuti Alamedi na taj način“, priznala je Ellison i ispričala se klijentima.

„Želim se ispričati za svoje postupke pogođenim klijentima FTX-a, zajmodavcima Alamede i investitorima u FTX. Otkad su FTX i Alameda propali u studenom 2022., naporno sam radila kako bih pomogla u povratu imovine za dobrobit kupaca i surađivala s vlastima.“

Polygon (MATIC) predstavlja posljednji zkEVM tesnet prije pokretanja mainneta

Fidelity ne odustaje od kripta