Brian Armstrong o SBF-ovim „računovodstvenim pogreškama“

Šef Coinbasea uvjeren je da je Sam Bankman-Fried ukrao sredstva korisnika FTX-a.

Izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, oštro je osudio tvrdnje bivšeg izvršnog direktora FTX-a, Sama Bankman-Frieda, da je osam milijardi dolara sredstava korisnika izgubljeno zbog navodne računovodstvene pogreške.

Armstrong je rekao da nikakve računovodstvene pogreške ne mogu dovesti do gubitka toliko velike količine novca. Ustvrdio je da nitko ne bi trebao vjerovati tvrdnjama Bankman-Frieda da se to dogodilo.

„Nije me briga koliko je vaše računovodstvo neuredno (ili koliko ste bogati). Svakako ćete primijetiti ako nađete dodatnih osam milijardi dolara za potrošnju. Čak ni najlakovjernija osoba ne bi trebala vjerovati Samovoj tvrdnji da je riječ o računovodstvenoj pogrešci.“

Armstrongov komentar odnosi se na rupu u bilanci od osam milijardi dolara koju je FTX imao prije podnošenja zahtjeva za stečajem. Bankman-Fried pokušao je objasniti veliku razliku rekavši da su klijenti slali depozite Alameda Researchu.

Prema SBF-u razlog toga bio je to što su banke bile spremnije raditi s Alamedom nego s njegovom kripto burzom. To je dovelo do dvostrukog brojanja neke imovine jer su računi korisnika na FTX-u također bili kreditirani.

Bivši šef FTX-a kaže da on nije primijetio koliko sredstava kupaca nedostaje. Problema je postao svjestan tek početkom studenog kada je počeo domino efekt padanja. Međutim, Armstrong je ponudio jednostavnije objašnjenje toga što se dogodilo sa sredstvima kupaca na FTX-u.

„To je ukradeni novac kupaca koji se koristio u njegovom hedge fondu, jasno i jednostavno.“

Treba reći da je i izvršna direktorica Alamede, Caroline Ellison, ponudila slično objašnjenje. U izvješćima se navodi da je rekla Alamedinom osoblju kako su SBF i drugi rukovoditelji znali da se sredstva klijenata usmjeravaju u Alamedu kako bi ta tvrtka pokrila svoje goleme gubitke nastale uslijed pada Terra Lune u lipnju.

Bybit reže radnu snagu

Spor Ripplea i SEC-a bliži se kraju