Ministarstvo pravosuđa SAD-a poziva na istragu FTX-a

Ministarstvo pravosuđa SAD-a (DOJ) želi neovisno ispitivanje kolapsa kripto burze FTX.

DOJ, koji je već istraživao pad globalnog kripto poduzeća Sama Bankman-Frieda, sada želi da stečajni sud imenuje neovisnog ispitivača koji će ispitati potencijalnu zlouporabu koja je možda dovela do kolapsa, koji je završio podnošenjem zahtjeva za stečajem 11. studenog.

„Istražitelj bi mogao i trebao istražiti značajne i ozbiljne optužbe za prijevaru, nepoštenje, nekompetentnost, loše ponašanje i loše upravljanje dužnika“, rekao je povjerenik DOJ-a, Andrew R. Vara, u podnesku u kojem je tražio sudski nalog kojim se odobrava neutralno ispitivanje.

U istom podnesku, kolaps FTX-a opisan je kao najbrži veliki korporativni neuspjeh u američkoj povijesti.

„Postoje značajne osnove za vjerovanje da je Sam Bankman-Fried, kojeg je u međuvremenu zamijenio John Jay Ray III, zajedno s drugim menadžerima loše upravljao tvrtkom ili se bavio kaznenim djelima“, rekao je Vara.

Nakon kolapsa FTX-a odvjetnici su počeli ispitivati je li ta burza sudjelovala u kaznenim aktivnostima zlouporabom sredstava korisnika.

Ubrzo nakon što je preuzeo dužnost, novi izvršni direktor FTX-a, John Ray, naveo je u sudskim podnescima da je tvrtka prikrila zlouporabu korporativnih sredstava, što je uključivalo kupnju imovine na Bahamima za osoblje.

„Nikada u svojoj karijeri nisam vidio takav potpuni neuspjeh korporativnih kontrola i takav potpuni nedostatak pouzdanih financijskih informacija kao što se to dogodilo ovdje“, rekao je Ray u podnesku.

Ured američkog državnog odvjetnika za južni okrug New Yorka i odvjetnici Komisije za vrijednosnice i burzu SAD-a poslali su zahtjeve za informacijama kripto ulagačima i trgovačkim tvrtkama koje su radile s FTX-om.

„Ispitivanje bi bilo bolje od istrage jer može biti javno objavljeno, što je posebno važno zbog širih implikacija koje kolaps FTX-a može imati za kriptoindustriju“, rekao je Vara u podnesku.

„SBF halucinira i trebao bi biti u zatvoru“

Uskoro stiže Cardanov algoritamski stablecoin