FTX nastavlja s isplatama zaposlenicima

Posrnula kripto burza FTX objavila je da će nastaviti s uobičajenim isplatama plaća i beneficija zaposlenicima diljem svijeta.

The logo of FTX is seen at the entrance of the FTX Arena in Miami, Florida, U.S., November 12, 2022. REUTERS/Marco Bello

Objava dolazi tjedan nakon što je pravni savjetnik FTX-a podnio zahtjev za isplatom naknada, beneficija i pomoći svojim zaposlenicima i dobavljačima. Sam Bankman-Fried, Gary Wang, Nishad Singh, Caroline Ellison ni „bilo tko obiteljski povezan“ neće dobiti nikakve isplate.

„Uz odobrenje suda na naše zahtjeve, drago mi je što FTX grupa nastavlja s uobičajenim gotovinskim isplatama plaća i beneficija našim preostalim zaposlenicima diljem svijeta“, rekao je izvršni direktor FTX-a, John Ray III.

FTX tvrdi da će prodavači i pružatelji usluga primiti gotovinske isplate za svu robu i usluge pružene 11. studenog ili nakon tog dana, što predstavlja datum podnošenja prijave tvrtke za stečaj prema Poglavlju 11.

Tvrtka je dodala da će se isplate odnositi samo na zaposlenike ili suradnike dužnika FTX-a, a ne na zaposlenike ili suradnike FTX Digital Markets Ltd. ili na zaposlenike ili suradnike FTX Australia, koji nisu bili uključeni u stečaj u Sjedinjenim Državama.

Nakon te objave izvršni direktor izjavio je kako se nada da će se ubrzati napori da se nadoknade troškovi drugim dionicima na koje je utjecao kolaps, poput korisnika i vjerovnika. John Ray III također je sugerirao da bi potencijalni otkup imovine FTX-a mogao koristiti dionicima.

Međutim, neki stečajni odvjetnici upozorili su da bi proces mogao potrajati godinama, s obzirom na sam razmjer i korporativnu složenost FTX-a.

Prema dokumentima podnesenim u sklopu stečajnog postupka iz Poglavlja 11, samo FTX Trading duguje 3,1 milijardu dolara 50-orici najvećih vjerovnika. Procjenjuje se da bi ukupan broj vjerovnika mogao premašiti milijun.

BlockFi tuži SBF-a

Dogecoin na krilima Tesla smartphonea i dalje nezaustavljivo raste