BlockFi podnio zahtjev za stečajem

Kripto zajmodavac BlockFi podnio je zahtjev za stečajem nekoliko dana nakon obustavljanja povlačenja sredstava klijenata, usred tekućih posljedica bankrota burze FTX.

Tvrtka je objavila da podnosi zahtjev prema Poglavlju 11, pokazujući da se nada restrukturiranju, no nastavljajući s radom u međuvremenu. Prema priopćenju za javnost, BlockFi ima oko 257 milijuna dolara u gotovini.

Čelnici BlockFi-a procjenjuju da tvrtka ima više od 100.000 vjerovnika i između jedne i deset milijardi dolara u imovini i obvezama.

Najveći vjerovnici tvrtke uključuju West Realm Shires Inc., poslovno ime za FTX.US koji ima neosigurano potraživanje od 275 milijuna dolara, i Komisiju za vrijednosnice (SEC) koja ima neosigurano potraživanje od 30 milijuna dolara.

Najveći vjerovnik BlockFi-a jest Ankura Trust Company, kojeg je zajmodavac, čini se, angažirao u veljači 2022. i sada ima 730 milijuna dolara neosiguranog potraživanja.

Nakon propasti Three Arrows Capitala, izvršni direktor BlockFi-a, Zac Prince, objavio je da tvrtka mora likvidirati velikog klijenta, iako nije potvrdio je li riječ o Three Arrowsu ili ne.

Ubrzo nakon toga kripto burza FTX zajmodavcu je odobrila kredit od 250 milijuna dolara, koji se potom pretvorio u kredit od 400 milijuna dolara, što je FTX.US-u također omogućilo preuzimanje zajmodavca.

Međutim, sam FTX podnio je zahtjev za bankrotom u drugom tjednu studenog, nakon dana nagađanja o tome je li u potpunosti likvidan.

Pitanja je potaknulo izvješće CoinDeska koje otkriva da se veći dio bilance FTX-ove sestrinske tvrtke Alameda sastoji od tokena za razmjenu, FTT-a, koji je izdao FTX, što je poslije potaknulo izvršnog direktora Binancea, Changpenga Zhaa, da najavi da će likvidirati cijeli set Binanceovog posjeda FTT-a.

Usred sve te zbrke BlockFi je najavio da će obustaviti isplate, izjavivši da imaju određenu količinu sredstava deponiranih na FTX-u i da još duguju dio kredita koji je FTX odobrio.

CZ objasnio pomicanje 127 tisuća BTC-a

Dnevni pregled 28.11.’22. – BlockFi podnio zahtjev za stečaj