Bahami brane svoj regulatorni okvir

„Bahami su nacija zakona“, rekao je glavni državni odvjetnik te otočne zemlje, braneći vladine postupke nakon kolapsa FTX-a.

Tijekom 23-minutnog govora, Ryan Pinder, koji je također senator i ministar za pravna pitanja, sažeo je kolaps FTX-a dok je pokušavao uvjeriti investitore i turiste da je njegova zemlja sigurno mjesto za posjet i poslovanje.

Komisija za vrijednosnice Bahama poduzela je brzu akciju suspendiranjem licence FTX Digital Marketsa i imenovanjem privremenih likvidatora, a potom i osiguravanjem imovine FTX Digital Marketsa „koja će se držati u ime i za dobrobit klijenata i vjerovnika FTX-a“, rekao je Pinder.

„Razumijemo golemi interes za ovu priču, ali kao vlada smo odmah odlučili da je najvažnije ne baviti se špekulacijama ili tračevima, nego postupati metodično i promišljeno u skladu s primjenom propisanog postupka i pravila Zakona“, izjavio je Pinder.

Pinder je u raznim točkama tijekom svog govora ponovio da Bahami neće dijeliti daljnje informacije o građanskim i kaznenim istragama koje su u tijeku zbog straha da ih ne ugroze.

Pinder odbacio optužbe FTX-a

Također je ponovio prethodne primjedbe Komisije, žaleći se da je novi izvršni direktor FTX-a, John Ray III, pogrešno predstavio vladine postupke. U sudskom podnesku odvjetnici Raya i FTX-a optužili su vladu Bahama da je naredila neovlaštene transakcije. Komisija tvrdi da su te radnje zapravo bile radi zaštite sredstava FTX-a.

„Pozivamo sve vlasti ovdje i u inozemstvu da budu barem jednako oprezne i suzdržane u svojim javnim komentarima kao i mi kako ne bi prejudicirale nijedan postupak koji je u tijeku“, rekao je Pinder. 

Većina Pinderova govora usredotočena je na tvrdnju da je regulatorni režim Bahama sposoban za nadzor kripto poslovanja. Tvrdi da nijedan drugi regulator ne može djelovati tako brzo kao Komisija za vrijednosnice.

„Standard and Poor’s čak najavljuje stabilne izglede za gospodarstvo te zemlje, predviđajući kako neće biti materijalnog negativnog utjecaja kolapsa FTX-a“, dodao je Pinder.

„Svaki pokušaj da se cijeli ovaj debakl dovede u vezu s Bahamima jer FTX ima sjedište ovdje bio bi krajnje pretjerano pojednostavljivanje stvarnosti. Šokirani smo neznanjem onih koji su rekli da je FTX došao na Bahame jer se nisu htjeli podvrgnuti regulatornom nadzoru“, kaže Pinder

Dvoznamenkasti skok dogecoina

Benjamin Cowen o najgorim scenarijima za BTC i ETH