Rusija pokreće nacionalnu kripto burzu

Lokalni zakonodavci u konzultacijama s tržišnim sudionicima užurbano rade na izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o digitalnoj financijskoj imovini.

Ruski zakonodavci rade na amandmanima za pokretanje nacionalne kripto burze. Taj potez navodno podržavaju i Ministarstvo financija i Središnja banka Rusije, koji imaju dugu povijest neslaganja oko kripto regulacije u zemlji.

Kako su izvijestili lokalni mediji, članovi donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, raspravljali su s tržišnim sudionicima o amandmanima na postojeće zakonodavstvo o kriptovalutama u zemlji. Izmjene, kojima bi se postavio pravni okvir za burzu, prvo će biti predstavljene središnjoj banci.

Sergey Altuhov, član Duminog odbora za ekonomsku politiku, istaknuo je fiskalni racio takvih mjera: „Nema smisla poricati postojanje kriptovaluta. Problem je što one kruže u velikom toku izvan državne regulacije. Riječ je o milijardama izgubljenih rubalja poreznih prihoda saveznog proračuna.“

U lipnju je šef Duminog odbora za financijsko tržište, Anatolij Aksakov, predložio da bi se nacionalna kripto burza u Rusiji mogla pokrenuti kao dio Moskovske burze, respektabilne organizacije s dugom tradicijom.

U rujnu je Moskovska burza izradila nacrt zakona u ime središnje banke kojim se dopušta trgovanje digitalnom financijskom imovinom. A ranije ovog mjeseca Dumi je predstavljen zakon kojim bi se legaliziralo rudarenje kriptovaluta i prodaja izrudarenih kriptovaluta.

Prijedlog zakona bit će ruska platforma za prodaju kriptovaluta, ali će lokalni rudari također moći koristiti strane platforme. U potonjem slučaju, ruske valutne kontrole i propisi ne bi se primjenjivali na transakcije, ali bi se one morale prijavljivati ruskoj poreznoj službi.

Zagrijanost Rusije za kriptovalute vrlo vjerojatno nije nastala sa željom da pruži takvu slobodu svojim građanima, nego zato što će ta sloboda transakcija potencijalno pružiti način da se zaobiđu sankcije koje su uvedene za ruski bankarski sustav.

Metamask prikuplja korisničke podatke

Dnevni pregled 24.11.’22. – CZ spašava industriju?