Genesis odbacuje navode o bankrotu

Nekoliko dana nakon zaustavljanja povlačenja kao odgovor na kolaps burze kriptovaluta FTX, pružatelj financijskih usluga digitalne imovine Genesis zanijekao je nagađanja o bankrotu koji bi industriju mogao pogoditi snažnije od FTX-ovog.

Bloomberg je izvijestio da je Genesis u teškoj situaciji dok nastoji prikupiti nova sredstva za svoj odjel za posuđivanje i da riskira potencijalni bankrot. Međutim, Genesis je odbacio takva izvješća, navodeći da ne planira proglasiti bankrot i da se umjesto toga nada postići dogovor sa svojim vjerovnicima.

U izjavi e-poštom za Reuters, Genesis je izjavio: „Ne planiramo pokrenuti stečaj u skorije vrijeme. Naš je cilj sporazumno riješiti trenutačnu situaciju bez potrebe za pokretanjem stečaja. Genesis nastavlja konstruktivne razgovore s vjerovnicima.“

Genesis je u srijedu objavio da tvrtka doživljava krizu likvidnosti zbog iznimne nestabilnosti tržišta uzrokovane kolapsom FTX-a. „To je dovelo do abnormalnih zahtjeva za povlačenjem koji su premašili našu trenutačnu likvidnost“, rekli su iz Genesisa.

Tvrtka je privremeno obustavila povlačenja i nove zajmove i ta obustava i dalje traje. Treba reći i kako je Binance navodno odbio uložiti u Genesis zbog potencijalnog sukoba interesa koji bi poslovi te tvrtke mogli stvoriti u budućnosti, iako je najavio formiranje „fonda za oporavak industrije“.

Genesis, koji je pokušao podići zajam od milijardu dolara od investitora kako bi izbjegao krizu likvidnosti prije zamrzavanja povlačenja prošlog tjedna, također se neuspješno obratio investicijskoj tvrtki Apollo Global Management za kapitalnu pomoć.

Napomenimo i kako Genesis surađuje s burzom Gemini u programu Earn, koji generira pasivni prihod za sve koji polože kripto u Gemini. Earn je također pauziran, pa se navodno traži rješenje za korisnike. Ali Gemini je objavio da privremena obustava povlačenja sredstava iz Genesisa nije utjecala na ostale ponude tvrtke.

Inače, Genesis je jedna od najvažnijih organizacija u industriji kriptovaluta. Neki vjeruju da bi, ako Genesis bude imao značajnih problema za koje postoji mala vjerojatnost da će biti riješeni, negativan utjecaj tvrtke na tržište i industriju mogao biti mnogo gori od FTX-a.

CoinMarketCap pokreće proof-of-reserve lokator za kripto burze

Razvojni programer Tornado Casha ostaje u pritvoru