CoinMarketCap pokreće proof-of-reserve lokator za kripto burze

Alat za praćenje dokaza o rezervama (PoR) revidira podatke aktivnih kripto burzi radi transparentnosti i točnog stanja likvidnosti u određenom trenutku.

CoinMarketCap, vodeća tvrtka za istraživanje i praćenje tržišta u kripto industriji, najavila je pokretanje nove značajke na svojoj platformi koja korisnicima omogućava ažurirane financijske uvide o burzama.

Prema priopćenju, lokator (tracker) prikazuje pojedinosti o ukupnoj imovini tvrtke i njezinim povezanim javnim adresama novčanika, zajedno sa stanjem, trenutnom cijenom i vrijednostima novčanika.

CoinMarketCap najavljuje da će PoR lokatori ažurirati podatke svakih pet minuta. Tvrtka je tvitala vodič za korisnike o tome kako se kretati alatom.

U petodijelnoj Twitter temi, kao početni primjer uzeta je najveća svjetska kripto burza Binance s više od 65 milijardi dolara navedenih u kombiniranim adresama novčanika. Popis burzi s dostupnim PoR informacijama uključuje KuCoin, Bitfinex, OKX, Bybit, Crypto.com i Huobi.

Suosnivač i izvršni direktor Binancea, Changpeng CZ Zhao retvitao je objave CoinMarketCapa s poveznicom na Binanceovu stranicu. Neki u kripto zajednici na Twitteru su tu značajku nazvali velikim dodatkom transparentnosti.

CZ je među prvima dao obećanje da će Binance predočiti dokaz o rezervama nakon tekuće krize likvidnosti FTX-a i stečaja. Dana 10. studenog objavio je dokaz o imovini koji je uključivao adrese novčanika i aktivnosti.

Slijedeći primjer Binancea, mnoge druge platforme počele su objavljivati informacije o svojim financijskim rezervama i likvidnosti u nastojanju da budu transparentnije. Chainlink Labs, Bitfinex i ByBit bili su među prvima koji su obznanili svoje podatke.

Ali treba spomenuti i kako je najveći svjetski kripto hedge fond Grayscale uskratio svoj PoR zbog, kako kažu, sigurnosnih razloga. Objavili su pismo tvrtke Coinbase Custody u kojem je potvrđeno da su Grayscaleovi kripto fondovi u potpunosti zaštićeni, ali adrese novčanika nisu objavljene.

FTX mora platiti naknadu Bahamima

Genesis odbacuje navode o bankrotu